Vážení návštěvníci, k 1. 9. 2019 jsme přešli na novou verzi e-shopu, která vám přináší vedle moderního vzhledu i mnoho nových funkcí, které ve starém e-shopu nebyly. I když usilovně pracujeme na převodu téměř 3000 výrobků a nastavení funkcí, může se stát, že ne vše bude fungovat správně. Pokud na takovou chybu "narazíte", informujte nás o tom prosím na e-mail landova@amalteia.cz. Děkujeme a těšíme se na naše společné nakupování :)

1 JORDI's

O čokoládě jako takové a o značce JORDI'S (nakoukněte i do dokumentů, nebudete litovat :-) )
Ačkoliv to tak na první pohled nevypadá, Československo bylo v meziválečném období nejen gastronomickou velmocí, kde se prolínaly zejména vlivy francouzské, italské, ruské a české kuchyně, ale také velmocí čokoládovou. Každý rok se do Československa dovezlo až 12 000 tun kakaových bobů, které se zde pražily, mlely a vyráběla se z nich čokoláda, jak dnes říkáme „od bobu k tabulce“.
Po druhé světové válce a zejména po roce 1948 se již tradici čokolatierů nepodařilo v Československu plně obnovit, za což mohla nejdříve celospolečenská situace a s postupem let ke konci 20. století také nastupující globalizace, kdy bylo celosvětově trendem nakupovat již hotovou čokoládovou hmotu od několika globálních výrobců, a používat ji pro výrobu čokolády. Zatímco ve světě si neblahé vlivy globalizace na čokoládu začali uvědomovat podstatně dříve, v Čechách se poprvé od meziválečného období objevila čokoládová manufaktura až v r. 2012. Založili ji Lukáš Koudelka a Jiří Stejskal poté, co v r. 2010 začali provozovat v Hradci Králové svůj Salon čokolády a postupně začali experimentovat také s její výrobou.
 
Cesta k první tabulce byla dlouhá a teprve po půl roce experimentů a více či méně úspěšných pokusů a ladění technologických postupů vznikla tabulka čokolády Jordi's, se kterou byli Lukáš i Jiří spokojeni. Jsou tak u nás první, kterým se podařilo navázat na tradici čokolatierů z meziválečného období.
Od r. 2012 se Jordi's daří nejen čokoládu prodávat, ale také vzdělávat zákazníky a ukazovat jim, jak se čokoláda dělá tradičním způsobem (a také jak ji správně mlsat :-) - mrkněte do tipů, kde jejich doporučení najdete.
Za zmínku určitě stojí, že dnes můžete koupit čokoládu této značky nejen na desítkách míst v naší republice, ale i v Londýně, Paříži či New Yorku. A na co určitě nesmíme zapomenout je prozradit, že tato malá česká manufaktura sklízí úspěch nejen u českých mlsalů, ale i na světových Akademiích (soutěžích) - v r. 2015 získala dvě ocenění (jedno stříbrné a jedno bronzové ve svých kategoriích), v r. 2016 už to byla ocenění ČTYŘÍ - v obrovské mezinárodní konkurenci čokolády Jordi's získaly jedno stříbrné a tři bronzová ocenění, a v r. 2017 to bylo další krásné ocenění - bronzová medaile za Mléčnou čokoládu s kousky kakaových bobů. V této chvíli už určitě neváháte ZDA si koupit první tabulku této čokolády, ale JAKOU. Přejeme vám šťastnou ruku a úžasné hořké i mléčné mlsání!
 
Krátké video o ruční výrobě najdete ZDE, 30ti minutový rozhovor o vzniku, historii a vizích firmy i stavu českého čokoládového trhu si můžete pustit ZDE a nebo si můžete přečíst rozhovor s těmito šikovnými kluky ZDE.
 
PS: - po ochutnání zřejmě rozšíříte řady lidí, kteří na vlastní jazýček ví, že čokolády v supermarketech jak se říká kolem kakaových bobů ani neběžely - a už si je prostě nekoupíte :)
                                  
 
 

Nejnovějším přírůstkem do výrobny je moderní naleštěný nerezový dražér. Slouží k rovnoměrnému obalení kakaových bobů, kávových zrn či ořechů s čokoládou. Jiří u této míchačky stojí celé dvě hodiny a postupně přilévá čokoládu, až vzniknou hladké kuličky.

 

Při pohledu na dokonalý tvar jednotlivých tabulek se nechce věřit, že jsou výsledkem ruční výroby. Tmavá čokoláda se v mlýnku mele s cukrem, mléčná ještě se sušeným kravským, kozím či ovčím mlékem, do čokolády totiž smí přijít pouze suché přísady.

 

A takhle své čokolády ochucují. Napůl ztuhlá čokoláda se posype příchutěmi, které jí dodají texturu.

 

Představujeme vám JORDI'S tak trošku jinak:
Žili byli dva mladí kluci, kteří milovali čokoládu. Jednoho krásného dne se procházeli po obchodě a hledali tu pravou, která by jim zpříjemnila odpoledne či snad vyloudila úsměv na tváři jejich sličným slečnám. Ale ouha, ať hledali sebevíce, tak se jim nabídka nelíbila. Dívali se na tabulky se složením a jen kroutili hlavami.
"Co to vlastně kupujeme? Je to čokoláda? A kde je ten správný podíl kakaových bobů?"
Drželi v rukou tabulky čehosi a v tu chvíli si oba uvědomili, že je načase lidem a světu ukázat, jak má pravá čokoláda vypadat.
Bádali, učili se, rozvíjeli své vědomosti, zkoušeli, padali a vstávali. A víte co? Oni to dokázali.
Jsou první v České republice, kterým se podařilo dostát metody od bobů po tabulku a udělat čokoládu se složením opravdové čokolády. Pokud chci kvalitní čokoládu, která se za čokoládu může skutečně vydávat, koupím si JORDI'S.
 

"Po usilovné práci a vzdělávání sebe i zákazníků v oblasti opravdové čokolády se nám podařilo vybudovat začátkem roku 2012 malou manufakturu na výrobu čokolády od kakaového bobu po tabulku. Od konce první republiky jsme první, kdo se o něco takového pokouší. Podařilo se nám tak alespoň trochu vrátit čas čokolády a proto Vám můžeme nabídnout čokoládu vytvořenou s láskou a péčí v Čechách, v samém středu Evropy. Přejeme příjemné chvíle s čokoládou a děkujeme za přízeň. Za Jordi´s chocolate Jiří Stejskal a Lukáš Koudelka."

Skromní hoši, že?
 
Když se podíváte na krásné papírové obaly a přečtete si složení - nestačíte žasnout. Žádný sáhodlouhý text plný divných zkratek a směsí. Prostě jen dvě, maximálně čtyři jednoduché informace - kakaové boby (a procenta obsažení), třtinový cukr, případně sušené mléko a příchuť. Cože? Opravdu jde čokoláda vyrobit takhle jednoduše? Dokonce mají i jednu, která obsahuje pouze kakaové boby! (kamarád se se mnou hádal, že to nejde :-) A vida - jde to, a musím se přiznat, že Dark 100% je moje nejmilejší. )
 

Čokoládoví kluci mysleli nejen na to, jak čokolády krásně zabalit - ale taky jak nám, mlsalům, usnadnit rozhodování. Abyste nekupovali "zajíce v pytli", můžete si nakoupit vzorky na ochutnání - zabalané jsou stejně nápaditě, krásně a ručně, jako jejich větší sestry. A když třeba chcete někomu dát čokoládu, jen nevíte kterou - tak místo jedné "padesátky" můžete koupit deset čtyřgramovek!

Mimochodem  - když už budete v tom ochutnávání, ochutnejte i Horkou čokoládu a naprosto dokonalý lískooříškový krém Créme. Po Nutelle a jiných oříškových krémech už pak zřejmě nikdy nesáhnete a jejich Horká čokoláda natvralo vystrnadí jiné nápoje s tímto názvem z vyší kuchyně (a bříška).

Za AMALTEIA HARMONY klub vám přeji spoustu sladce vášnivých čokoládových zážitků a pamatujte prosím: vaše tělo NENÍ POPELNICE. Nedávejte do něj NIC (jídlo, drogerie, kosmetika...), co má pod bodem složení tolik divných ingrediencí a složitých chemických názvů, že je ani strýček Googl nenajde. Dopřejte si radši maličký kousek PRAVÉ ČOKOLÁDY, která vás potěší mnohonásobně víc než všelijaké náhražky, které se pod názvem čokoláda v obchodech prodávají.
Vaše Landová Božena, autorka projektu
 

Dvě perličky na závěr:

  • Už jste slyšeli tohle? "Nechápu, proč všichni naříkají, že nemůžou jíst čokoládu, protože se z ní tloustne. Čokoláda je přece zelenina. Vyrábí se z kakaových bobů a ty jsou co? Zelenina!"
  • V Mexiku sloužily kakaové boby dříve jako platidlo a staly se základem jejich mincovního systému.

 

1 položek celkem
jordis banánová
95 Kč –45 %
52 Kč

DDS: 07/2019   Nejjemnější mléčná čokoláda s kousky křupavého mrazem sušeného banánu.

Stránka 1 z 1 - 1 položek celkem