Přidejte se k nám a už vám nic neunikne ❤️. Co všechno získáte "obyčejnou registrací"? 1. Uvidíte CELOU nabídku e-shopu. 2. Možnost nákupu vybraných produktů za VIP ceny. 3. Možnost pronakupovat se na věrnostní slevy ve výši až 5 %.

Semena na klíčení BIO cizrna 200 g

Kód: ZD 10
Neohodnoceno
69 Kč / ks 345 Kč / 1 kg
Skladem (2 ks)

Strava je hra - pojďme se tedy bavit a užívat všeho, co pro nás příroda v rozličných variantách připravila pro radost i užitek. Příroda do každé ze svých potravin ukryla neuvěřitelné množství energie i léčivé síly, kterou můžeme využít ve svůj prospěch. BIO semena jetele Zdravý den® určená k celoročnímu klíčení. Jsou čerstvou a kvalitní luštěninou vhodnou k přímé konzumaci nebo jako přísada do rozličných jídel. Mají jemnou hráškovou chuť.

Detailní informace

Detailní popis produktu

BIO semena na klíčení 200 g - cizrna
  • BIO semena jetele Zdravý den® jsou určená k celoročnímu klíčení. Mají jemnou hráškovou chuť.
  • složení: semena cizrny beraní (Cizer arietinum) z ekologického zemědělství. CZ-BIO-002
  • doporučené užití: Použijte na ozdobení pečiva, polévek, do zeleninových nebo těstovinových salátů. Můžete je použít i k přípravě čerstvé domácí zeleninové šťávy. Konzumujte nejlépe syrové, pro zachování všech výživných látek.
  • země původu: Itálie
Návod k přípravě:
Doba namáčení: 8-12 hodin
Doba klíčení: 4-6 dní
Ideální teplota: cca 20 °C
Propláchnout vodou: 2-3x denně
Sklizeň při velikosti: 1-5 cm
Před konzumací propláchnete vodou. Klíčky je možné uchovat 1 – 2 týdny v chladničce. Skladujte v suchu a chladu.
 
Cizrna, tzv. římský hrách
Cirzna bývá nazývaná královnou luštěnin. Je příbuzná hrachu, je však větší a také chutnější než hrách. Patří na třetí místo mezi luštěninami za hrachem a fazolemi. Tato luštěnina má charakteristický tvar (kulovitý s charakteristickým zobáčkem). Kořeny jejího pěstování padají do období již před více jak 7500 lety a její domovinou je středomoří. 
Cizrna je zdrojem vápníku, hořčíku, draslík, manganu, železa, zinku a fosforu, provitaminu A, vitaminu C, vitaminu E, vitaminu B9 (kyseliny listové) a vitaminu B15 (kyseliny pangamové) – účinného antioxidantu.
Cizrna a její účinky:
  • vysoký obsah bílkovin
  • vyrábí se z ní oblíbený hummus
  • rychle a kvalitně zasytí
  • neobsahuje lepek
  • antioxidant
  • nízký glykemický index - vhodná při redukčních dietách
  • vysoký obsah vlákniny působí proti zácpě
  • stimuluje peristaltiku střev
  • působí jako prevence proti civilizačním chorobám (kardiovaskulární choroby, obezita, rakovina)
  • vhodná pro vegany a vegetariány jako náhrada masa
  • působí proti stresu a depresím
  • působí proti předčasnému stárnutí
  • snižuje i hladinu cholesterolu
  • vhodná pro těhotné ženy - zdroj kyseliny listové
  • vhodná na kombinaci s obilovinami - kompletní zdroj bílkovin
  • podporuje spánek, díky produkci melatoninu, spánkového hormonu, díky obsahu vitamínu B6
Chuť: připomíná oříšky či jedlé kaštany
Příprava: před vařením je potřeba cizrnu namočit cca na 8 hodin do vody, v tlakovém hrnci se vaří cca 60 min. nebo v hrnci cca 90 - 120 min. Pokud chceme odstranit nadýmání cizrny, vaříme ji s bylinkami jako je bazalka, saturejka, oregano nebo majoránka či libeček.
Použití: vařená - vhodná do salátů, k těstovinám, k přípravě pomazánek
 
Zapečená cizrna s kari: recept, který byste rozhodně měli vyzkoušet. Nejen kvůli výborné oříškové chuti cizrny, ale hlavně kvůli jejímu složení. Cizrna neboli římský hrách je nadupaná vitamíny, minerály a bílkovinami a skvěle tak vegetariánům nahrazuje maso. 
Cizrnu si namočte zhruba den dopředu a poté ji vařte 45–60 minut v tlakovém hrnci (papiňáku). Cibuli nakrájejte na malé kousky, na větší kousky pokrájejte rajčata. Mrkve nastrouhejte na hrubším struhadle. Na dno zapékací mísy nalijte olej a pokryjte ho dohromady smíchanými a okořeněnými ingrediencemi. Smetanu šlehejte s vejci a sýrem. Výsledná hmota by měla mít hladkou konzistenci, proto si na pomoc můžete vzít tyčový mixér. Ušlehanou směsí zalijte cizrnu a vše pečte v troubě na 180–200 °C maximálně 30 minut. 
Ingredience pro 2 - 3 osoby: 250 g cizrny, 1 velká nebo 2 menší mrkve, 1 cibule, sušená rajčata, 2 vejce, 200 ml smetany ,1 krémový sýr typu Lučina, 1/2 lžičky kari, na dochucení sůl, pepř a kurkumu
Pokud máte rádi pálivé, můžeté k dochucení použít i chilli papričku.

Strava je hra - pojďme se tedy bavit a užívat všeho, co pro nás příroda v rozličných variantách připravila pro radost i užitek. Příroda do každé ze svých potravin ukryla neuvěřitelné množství energie i léčivé síly, kterou můžeme využít ve svůj prospěch.

Klíčky - nejsilnější energie rostlin
Jen si to představte - kolik energie a síly musí semínko vyvinout, aby se prodralo skrz hlínu a mohlo růst?
Výsledek obrázku pro seed sprouting png
Aktivátorem enzymů uvolňujících klíček je voda, někdy postačí i vlhkost, která probudí semínko k životu. To vypustí výhonek s velkou spoustou enzymů, antioxidantů (v tomto případě jsou to vitaminy A a E rozpustné v tucích), dále pak vitamin C, některé vitaminy skupiny B a mezi velké plusy patří určitě i vláknina, kterou dělíme na rozpustnou a nerozpustnou. Rozpustná forma snižuje hladinu cholesterolu, zpomaluje vyprazdňování žaludku i vstřebávání glukozy do krevního řečiště, což ocení především diabetikové. Nerozpustná vláknina působí jako šetrný střevní kartáč, který naše střeva očistí od všech nepotřebných nánosů, se kterými si již naše tělo neumělo poradit. Chlorofyl, který dodává rostlinám zelené zabarvení, přirozeně čistí krev, zabraňuje růstu nepřátelských bakterií a je přirozeně protizánětlivý. To vše pro změnu ocení lidé s různými formami autoimunitních poruch, jako je např. roztroušená skleroza, diabetes 1. typu, lupus, revmatoidní artritida, autoimunitní zánět štítné žlázy...
A aby toho nebylo málo, obsahují klíčky také významné množství minerálních látek:Výhonky cizrny, vojtěšky (častěji ji ale najdete pod názvem alfalfa), mandlí, pohanky, sezamu a slunečnice obsahují krásné množství vápníkuŽelezo pak najdeme v klíčcích zelené a červené čočky, fazolek munga, adzuki, hrachu. Jedním z dalších minerálů, který je tolik nezbytný pro podporu činnosti téměř stovky enzymů upevňujících naši imunitu, propůjčuje pleti zdravý vzhled a napomáhá regenerovat oční rohovku, je zinek. Ten najdeme ve výhoncích dýně a vojtěšky. Dalším bohatým zdrojem zinku jsou ovesné vločky - přidat je můžete klidně i jako zavářku do polévky, fantazii se meze nekladou. (pro využití zinku je vhodnější zařadit výhonky do jídelníčku v odpoledních až večerních hodinách, kdy naše tělo nejlépe zužitkuje právě tento minerál).Výhonky bývají bohaté také na draslík, který je nezbytný pro správnou činnost našeho srdíčka. Najdeme jej v naší dobré vojtěšce, hrachu, naklíčeném žitu, ale také sezamu. Hořčík pak ukrývají výhonky mandlí, cizrny, hrachu, slunečnice a pšenice. V některých z klíčků najdeme také selen, další z významných minerálních antioxidantů, který je rovněž třeba pro správnou funkci štítné žlázy. Překvapilo vás, co všechno se skrývá v jediném klíčku? Jedinou snězenou hrství si dopřejete vitaminový, minerální, ale také enzymatický gejzír všeho, co tělo nejen po zimě postrádá. Jen těžko byste našli levnější a dostupnější zdroj např. vitaminu C.

Cenové porovnání jsme pro vás udělali 26. dubna 2018. Ceny jsou přepočítané na 200 g balení. Do nabídky jsme pro vás zařadili semínka zn. Zdravý den, kdy po využití klubové slevy je i cena za vojtěšku a řeřichu pro vás nejpříznivější na trhu.
 
  vojtěška ředkvička   rukola pískavice   hořčice   řeřicha brokolice
Zdravý den 119,- Kč 119,- Kč 119,- Kč   99,- Kč   99,- Kč 119,- Kč 249,- Kč
Sonnentor 112,- Kč 158,- Kč 158,- Kč 116,- Kč 116,- Kč 116,- Kč       x
Hortus   138,- Kč      x      x      x      x      x       x
Happy eat 172,- Kč 218,- Kč 210,- Kč 108,- Kč      x 174,- Kč 214,- Kč

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: