Nakličovací sklenice se sítkem 700 ml
Kód: ZD 17Detailní popis produktu
Nakličovací sklenice Zdravý den®
-
vyrobena ze zdravotně nezávadného skla
-
speciální šroubovací víčko opatřené sítkem z nerezové oceli pro správnou cirkulaci vzduchu
-
komfortní užívání - kovový stojánek pro umístění sklenice víčkem dolů a keramický podstavec pro zachycení přebytečné vody, která ze sklenice odkapává po promývání semen
-
sítko na víčku sklenice zajišťuje rostlinám dostatečný přísun vzduchu
-
použité materiály a zaoblený tvar sklenice s velkým hrdlem umožňují její snadné mytí
-
díky elegantnímu designu bude naklíčovací sklenice Zdravý den účelným a vkusným doplňkem každé kuchyně
-
vyrobeno v EU
1. Proč klíčit semínka
Klíčící semínko = továrna na výrobu živin
Klíčky jsou přirozeným koncentrátem zdraví prospěšných látek a oproti suchým semenům jsou výživově mnohonásobně bohatší. Syrová suchá semena obilovin a luštěnin jsou nám lidem navíc těžko stravitelná. Větší výhonky jsou pak navíc zdrojem chlorofylu, která má prospěšné účinky pro lidský organismus.
Při rpocesu klíčení začnou v semench probíhat metabolické děje, které mladé rostlince mají poskytnout dostatek živin. Aktivují se v nich enzymy a až několikanásobně v nich vzorste obsah vitaminů, zejména B a C. Škroby se přeměňují na cukry, bílkovina se štěpí na aminokyseliny a tuky na mastné kyseliny. Naklíčená semena také obsahují velké množství železa a hořčíku.
Klíčení semínek – radostné téma, jak si udělat domácí zahrádku, i když máte málo času, prostoru nebo obojího.
V našich jídlech se moc často klíčky semen neobjevují. Je to velká škoda. Naklíčený hrách, čočka a další dobroty v sobě ukrývají vitaminy a minerály v takové koncentraci, že vás "nakopnou" na celý den. Jistě, koupit si je v obchodě je pohodlné, ale vypěstovat si je v domácích podmínkách je snadné a kvalita klíčků je neporovnatelně vyšší! Čerstvě klíčená semínka jsou neuvěřitelně lahodná. Krásně voní, jsou svěží a křupavá a hodí se do nepřeberného množství pokrmů v živé kuchyni.
Fakt, že naklíčené luštěniny a obiloviny mají až o 500 % více vitaminů než nenaklíčené, nám přišel až neuvěřitelný. Pokud si je zařadíte na jídelníček, zlepší se vám trávení a imunita. V každém kousku najdete tolik vitaminu B, kolik do svého organismu běžně nedostanete za celý den. Samotné klíčky tělo zásadují, což je v době, kdy jsou nezdravě upravené potraviny pro tělo kyselou zátěží, skvělá zpráva.
To že při klíčení se probouzí v semínkách jejich dřímající životní síla věděli Aztékové, Navajové i staří Číňané již 3000 let před Kristem a běžně takto připravená zrna používali nejen k přežití těžkých zim.
2. Co a jak klíčit
Jakákoliv semena zeleniny, luštěnin, obilovin nebo bylin, vyjma semen řeřichy, rukoly, hořčice, lnu, konopí a chia semínek. Semena vybírejte velmi pečlivě - čím kvalitnější budou, tím více živin z nich získáte. Rozhodně se vyhněte semenům loupaným, poškozeným, děleným a samozřejmě jakkoliv chemicky či jinak ošetřeným. Ideální je sáhnout po semenech v BIO kvalitě.
Jak pro klíčení použít Nakličovací sklenici? krátké instruktážní video najdete ZDE. Další informace najdete pod záložkou "tipy". Základem je nakličovadlo, ve kterém nezůstává žádná voda a má zajištěné větrání. Potom ani drobné prohřešky (např. zapomenutí proplachování), kdy semínka necháte svému osudu, nevadí. Pro klíčení je vhodné použít přefiltrovanou vodu.
Abyste zhruba tušili, jak dlouho vám zvolená semínka budou klíčit, připravili jsme pro vás jednoduchý přehled:
- mandle, cizrna, čočka: 8-12 hodin máčení, 12 hodin klíčení
- pohanka 15 minut máčení, 1-2 dny klíčení
- quinoa, slunečnice 2 hodiny máčení, 1-3 dny klíčení
- pšenice, oves, špalda, žito, ječmen, proso 6-8 hodin máčení, 2-3 dny klíčení
- kukuřice 12 hodin máčení, 2-3 dny klíčení
- dýně, sezam 8 hodin máčení, 1-2 dny klíčení
- mungo 1 den máčení, 2-5 dnů klíčení
- rýže, pískavice, vojtěška 8 - 9 hodin máčení, 3-5 dnů klíčení
- lněné semínko - 8 hodin máčení, neklíčí
Proč namáčet ořechy, semínka, obiloviny a luštěniny
- Namáčení odstraňuje hrubou špínu, prach, plísně a další škodlivé látky zachycené na jejich povrchu
- Ořechy a semínka se svým nutričním profilem blíží tzv. superpotravinám (které jsou známe svou vysokou koncentrací všech výživových látek); jejich vysoký podíl bílkovin, tuků, cukrů, minerálů, vitamínů a antioxidantů je však potřebné nejdříve tělu zpřístupnit, čeho docílíme právě jejich namáčením
- Namáčení pomáhá odstranit enzymové inhibitory a zredukovat množství kyseliny fytové, které brání správnému vstřebávání živin
- Namáčení startuje ve všech plodech proces klíčení, který v nich zvyšuje množství prospěšných látek, enzymů, vitamínů a minerálů
- Namáčení pomáhá rozložit bílkoviny na jednodušší aminokyseliny, které jsou pak lehčeji stravitelné
- Redukcí kyseliny fytové, která se v těle váže na minerály předcházíme také chronickému nedostatku minerálů
- Namáčení zlepšuje chuť semínek a ořechů (chuť je jemnější, čistší, krémovější a méně trpká)
- Namáčením docílíme zvětšení objemu (většina obilovin a ořechů svou váhu až zdvojnásobí)
- Když konzumujeme živou potravinu s jejími vlastními enzymy, umožňujeme tělu, aby si při trávení od tvorby enzymů odpočinulo a mělo více energie pro léčení a regeneraci
- pro namáčení použijte filrovanou nebo jen slabě mineralizovanou vodu: u semínek a ořechů v poměru 1:2, u luštěnin a obilovin v poměru 1:4
- pro urychlení procesu můžete při namáčení ořechů použít sůl, u semínek citronovou šťávu popř. jablečný ocet
Návod na klíčení semen:
První den: vložte semena do sklenice, našroubujte víčko, zalejte dostatečným množstvím vody minimálně do ¾ nádoby a nechte namáčet po dobu uvedenou na obalu semen. Po skončení namáčení semena důkladně propláchněte vodou, obraťte sklenici dnem vzhůru a několikrát protřepejte, aby vytekla všechna voda. Umístěte sklenici na kovový stojánek šikmo víčkem dolů. Díky tomu bude moci přebytečná voda odkapat na keramickou misku podstavce. Sklenice by měla být umístěna na rovném povrchu na místě s pokojovou teplotou přibližně 20°C mimo dosah přímého světla a zdroje tepla.
Další dny: semena je potřeba pravidelně promývat, aby se namočila a rychle klíčila. Pro zavlažení semen není nutné odstraňovat víčko ze sklenice. Sklenici naplňte přes sítko vodou a po 1–2 minutách vodu vylejte. Pak sklenici umístěte zpět na keramický podstavec. Promývání semen opakujte pravidelně nejméně 2x denně (ráno a večer) a vždy, když se bude zdát, že semena v lahvi vysychají, a to až do sklizení hotových klíčků. Tak jako první den, vždy při promývání opatrně protřepejte sklenici.
Sklizeň: rychlost růstu klíčků závisí na specifických vlastnostech naklíčovaného semena a okolní teplotě. Klíčky vyjměte ze sklenice a buď je ihned konzumujte, nebo je můžete dále uchovávat v chladničce, kde se jejich růst velmi zpomalí. Před konzumací semena propláchnete vodou.
Použití naklíčených výhonků: Hotové klíčky lze přidávat do smoothies a salátů – zeleninových, listových, těstovinových nebo luštěninových, použít je na ozdobení pečiva nebo hotových pokrmů, přidávat je do zeleninových nápojů, dresinků, omáček a polévek nebo je můžeme jíst samostatně.
Cenové porovnání nakličovacích sklenic jsme pro vás udělali 20. dubna 2018 s využitím informací z jednotlivých stránek prodejců a přepočtem na 1 ks
ASPEN nakličovací sklenice 700 ml včetně stojánku a odkapávače | 350,- Kč |
Kitchenette sklenice se sítkem, 750 ml - bez stojánku a odkapávače | 319,- Kč |
Eschenfelder set 2 ks sklenice 1000ml, stojánek a odkapávač á 1.038,- Kč | 519,- Kč |
Kitchenette set 2 ks sklenice 750 ml, stojánek a odkapávač á 1.299,- Kč | 649,50 Kč |
Kitchenette set 3 ks sklenice 750 ml, stojánek a odkapávač á 1.720,- Kč | 574,- Kč |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat komentář