Veletucet (144) medových receptů
Kód: PL 19Detailní popis produktu
První kuchařka s názvem O rozličných krmiech vyšla v Česku v roce 1535. Ve stejném století vyšli ještě další čtyři kuchařky, kde se psalo o tehdejších zvycích ve stravování a prostírání. Průkopnicí v kuchařkách se stala v 19. století Magdalena Dobromila Rettigová se svou knihou Domácí kuchařka.
Med se z našich kuchyní bohužel začal ztrácet v 9. století, kdy se do Evropy ze Středního východu dostala cukrová třtina.
Malá ukázka z receptů
Medová vosí hnízda:
80g mletých ořechů (druh ořechů vyberte dle chuti)
Nameleme piškoty, ořechy a přidáme bílek a máslo a vypracujeme těsto. Necháme ho vychladit nejméně 3hodiny.
Náplň:
- 100g másla
- 3 lžíce rumu
- Postup:
- Žloutky s medem ušleháme nad vodní parou. Vyšleháme máslo a postupně zašleháváme vychladlou vaječnou směs a nakonec opatrně zašleháme rum.
- Postup na vytvoření hnízd:
- Formičku na vosí hnízda vyložíme mikrotenovým sáčkem (vysypeme cukrem) a vtlačíme kousek těsta. Vařečkou, malíčkem nebo tvořítkem uděláme dírku a tu naplníme žloutkovým krémem, uzavřeme piškotem a vyndáme z formičky. Pro plnění si můžete udělat
- Domácí vaječný likér s medem:
-
Velice oblíbený, který připravujeme i několikrát do roka. Hodí se i jako skvělý ručně vyráběný dárek nebo jako pozornost, když jedete na návštěvu. Domácím vaječňákem nikdo nepohrdne!
Co budete potřebovat?
- 200 g medu
- 5 žloutků
- 1 kondenzované mléko
- 125 ml mléka
- 250 ml rumu
Postup autora:Do velkého hrnce dejte vařit vodu. Do misky, která půjde na vodní lázeň, dejte med, žloutky a mléko. Ponořte do hrnce s vroucí vodou a šlehejte alespoň 7 min. Misku sejměte z hrnce, zašlehejte kondenzované mléko a rum.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.