Přidejte se k nám a už vám nic neunikne ♥. Co všechno získáte "obyčejnou registrací"? 1. Uvidíte CELOU nabídku e-shopu. 2. Možnost nákupu vybraných produktů za VIP ceny. 3. Možnost pronakupovat se na věrnostní slevy ve výši až 5 %.

Veletucet (144) medových receptů

Kód: PL 19
Poslední kousky
Neohodnoceno
108 Kč / ks
Poslední kousky (1 ks)

Co v kuchařce najdete? Spoustu tipů na cukroví, bábovky i zákusky, nakládané ovoce i džemy a samozřejmě nechybí ani recepty na medovinu a perníčky.

Detailní informace

Detailní popis produktu

V téhle kuchařce se medem rozhodně nešetří! Medová kuchařka byla sestavena dlouholetými včelaři. Oproti běžným „sladkým“ receptům je často cukr nahrazen výrazně zdravějším medem. V receptech, u kterých je to možné, je med upravován tak, aby si zachoval maximum zdraví prospěšných přírodních látek. Kuchařka ukazuje, že i sladké může být zdravé.

„Jedna z mála kuchařek, která by neměla chybět ve vaší sbírce. Pochází přímo od včelařů Vladimíra Glasera a Tomáše Přecechtěla. Sami všechny recepty vyzkoušeli a jak píší tak i poctivě snědli. Z této knihy si vždy nějaký recept vyberete, ať už jsou vaše chutě jakékoliv."
 
Nejstarší zaznamenaná kuchařka

První kuchařka s názvem O rozličných krmiech vyšla v Česku v roce 1535. Ve stejném století vyšli ještě další čtyři kuchařky, kde se psalo o tehdejších zvycích ve stravování a prostírání. Průkopnicí v kuchařkách se stala v 19. století Magdalena Dobromila Rettigová se svou knihou Domácí kuchařka.

Med se z našich kuchyní bohužel začal ztrácet v 9. století, kdy se do Evropy ze Středního východu dostala cukrová třtina.

Malá ukázka z receptů

Medová vosí hnízda:

Těsto:

80g mletých ořechů (druh ořechů vyberte dle chuti)

100g namletých piškotů
50g másla
1 bílek
piškoty na spodek úlků
Postup:

Nameleme piškoty, ořechy a přidáme bílek a máslo a vypracujeme těsto. Necháme ho vychladit nejméně 3hodiny.

Náplň:

3 žloutky
1lžíce medu
  • 100g másla
  • 3 lžíce rumu
  • Postup:
  • Žloutky s medem ušleháme nad vodní parou. Vyšleháme máslo a postupně zašleháváme vychladlou vaječnou směs a nakonec opatrně zašleháme rum.
  • Postup na vytvoření hnízd:
  • Formičku na vosí hnízda vyložíme mikrotenovým sáčkem (vysypeme cukrem) a vtlačíme kousek těsta. Vařečkou, malíčkem nebo tvořítkem uděláme dírku a tu naplníme žloutkovým krémem, uzavřeme piškotem a vyndáme z formičky. Pro plnění si můžete udělat 
  • Domácí vaječný likér s medem:
  • Velice oblíbený, který připravujeme i několikrát do roka. Hodí se i jako skvělý ručně vyráběný dárek nebo jako pozornost, když jedete na návštěvu. Domácím vaječňákem nikdo nepohrdne!

    Co budete potřebovat?

    • 200 g medu
    • 5 žloutků
    • 1 kondenzované mléko
    • 125 ml mléka
    • 250 ml rumu
    Původní postup: Šlehejte žloutky s medem a vanilkovým cukrem do zhoustnutí. Přidejte mléko, kondenzované mléko a nakonec rum. Vše zamíchejte a nakonec přeceďte.
    Postup autora:

    Do velkého hrnce dejte vařit vodu. Do misky, která půjde na vodní lázeň, dejte med, žloutky a mléko. Ponořte do hrnce s vroucí vodou a šlehejte alespoň 7 min. Misku sejměte z hrnce, zašlehejte kondenzované mléko a rum.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole: