Přidejte se k nám a už vám nic neunikne ♥. Co všechno získáte "obyčejnou registrací"? 1. Uvidíte CELOU nabídku e-shopu. 2. Možnost nákupu vybraných produktů za VIP ceny. 3. Možnost pronakupovat se na věrnostní slevy ve výši až 5 %.

Vanilkový cukr

Kód: SOL 510 SOL 509 SOL 508 SOL 506 SOL 507 Zvolte variantu
Neohodnoceno
750 Kč / ks 75 Kč / ks 430 Kč / ks 45 Kč / ks 380 Kč / ks od 45 Kč / ks 750 Kč / 1 kg 2 500 Kč / 1 kg 1 720 Kč / 1 kg 2 250 Kč / 1 kg 1 520 Kč / 1 kg
Externí sklad, dodání do 2-10 dnů Externí sklad, dodání do 2-10 dnů Externí sklad, dodání do 2-10 dnů Externí sklad, dodání do 2-10 dnů Externí sklad, dodání do 2-10 dnů Zvolte variantu
balení
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Můžeme doručit do:
2.12.2021 2.12.2021 2.12.2021 2.12.2021 2.12.2021 Zvolte variantu
Vanilkový cukr připravený z pravé vanilky je zcela jiný produkt, než cukr vanilinový. Vanilin je syntetické vanilkové aroma vyráběné chemickou cestou. Rozdíl mezi vanilkou a vanilinem je asi takový, jako aroma jahodových žvýkaček a aroma čerstvých jahod. Vanilka je ovšem posledních pár let VELMI drahá surovina a proto je vysoká cena i vanilkového cukru.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Vanilkový cukr
 
Vanilkový cukr připravený z pravé vanilky je zcela jiný produkt, než cukr vanilinový. Vanilin je syntetické vanilkové aroma vyráběné chemickou cestou. Rozdíl mezi vanilkou a vanilinem je asi takový, jako aroma jahodových žvýkaček a aroma čerstvých jahod. Vanilka je ovšem posledních pár let VELMI drahá surovina a proto je vysoká cena i vanilkového cukru.
Solomon - vanilkový cukr je připravený z čistého cukru a mleté vanilky. Na příravu 1 kg vanilkového cukru byla použita mletá vanilka připravená z přibližně 25 vanilkových lusků z Madagaskaru. Používá se při pečení moučníků, čajového a vánočního pečiva nebo do pudinků. Lžičkou vanilkového cukru si můžeme dochutit i čaj.
Složení: cukr, mletá vanilka 4 %
 
Anglický název: vanilla
Latinské jméno:Vanilla planifolia
Používaná část rostliny: tobolky
Chuť a vůně: sladká, specifická vůně
Zeměpisný původ: tropy v Jižní Americe
 
Lidé se stále více obracejí k přírodě a k přírodním produktům a místo syntetických aroma znouv používají pravou vanilku, mandle nebo pistácie. Mohlo by se zdát, že vanilinový a vanilkový cukr je to samé, ale kdo je jednou ochutnal, poznal na vlastní chuťové pohárky jak veliký rozdíl to je.
 
Použití vanilky v kuchyni
Mimo čokoládu se v Evropě vanilka používala a dodnes používá do množství sladkých jídel, je důležitou součástí čajového pečiva, ovocných i čokoládových dezertů a samozřejmě pudingů a sladkých omáček. Pověstná je samozřejmě vanilková zmrzlina. Do naprosté většiny těchto výrobků se však nepoužívá přírodní vanilka ale mnohem levnější syntetický vanilín. Ten se vyrábí poměrně snadno z dřevěného odpadu v papírenském průmyslu. Čistý vanilín má vůni podobnou přírodní vanilce ale postrádá její jemnou chuť i vůni.
 
Celou vanilku můžete zpracovat několika různými způsoby:
- můžete jí použít na aromatizaci cukru. Celý lusk dáme na dno cukřenky, zasypeme cukrem krystalem nebo moučkou. Protože cukr snadno absorbuje vůně, za necelý týden již máme krásně vonící cukr. Jeden lusk vám vystačí určitě na 5 kg cukru.
- můžete jí dát do alkoholu jako je rum, medovina nebo vodka a opět nechat několik dní aromatizovat. Takový vanilkový rum nebo vodka jsou skvělé do míchaných nápojů a samozřejmě i přímo k pití.
- 2 vanilkové lusky můžeme rozmixovat s 0,5 kg krystalového cukru a získat tak 100 % přírodní vanilkový cukr
- do omáček nebo pudingů: vložte lusk do studeného mléka a svařte ho. Vanilku na závěr samozřejmě vyndáme a po opláchnutí ji můžeme zužitkovat třeba do výše zmíněného vanilkového cukru.
- do těst nebo tam kde je v receptu mletá vanilka se používá dužina z lusku. Ostrým nožem vanilu podélně rozřízneme a vyškrábneme droboučká černá semínka, která se dále používají.
 
Historie vanilky
Původní domovinou vanilky je oblast Yucatanu (jižní Mexiko, Guatemala a Belize) a místní kultury ji používali do nápojů, jejíž hlavní složka byl kakaový prášek rozmíchaný ve vodě a dochucený různými druhy koření. Kromě vanilky používali také nové koření nebo skořici, ale i chilli a pepř. Pití čokolády bylo velice obřadní a často se používalo pro kultovní účely.
První Evropan, který ochutnal čokoládu, byl Herman Cortéz, který si vynutil 14. listopadu 1519 audienci u aztéckého vladaře Moctezuma. O tři roky později dobyl hlavní město Tenochtitlan a Aztézká říše přestala existovat.
V Evropě se vanilka z počátku používala pouze ke stejnému účelu jako v Jižní Americe, a to k dochucení čokolády. Ta se stala 17. století velice oblíbenou a módní záležitostí mezi evropskou aristokracií. Byla připravována téměř výhradně sladká a hlavní změnou bylo použití mléka místo vody.
Pěstování a zpracování vanilky
Vanilka je plodem bíle kvetoucí orchideje. Sklízí se jako dlouhé zelené tobolky, které nemají žádnou chuť ani vůni. Aromatické látky jsou vázány na glykosid a musejí se uvolnit fermentací podobně jako u kávy, čaje nebo kakaových bobů. Tento proces trvá několik týdnů až měsíců a sestává se z máčení v horké vodě a pařením na slunci. Do konce fermentace ztratí vanilka asi 80% objemu a před expedicí ještě zraje měsíc až dva, aby se plně rozvinula její vůně i chuť. Než se vanilka dostane k zákazníkovi, trvá to často i rok od sklizně. Právě pracnost a zdlouhavost výroby dělá vanilku velmi drahou a ceněnou.
Vanilka se do prodeje dostává celá nebo mletá, popřípadě již namíchaná s cukrem jako vanilkový cukr. Při nákupu celých vanilkových lusků sledujete, jestli není vyschlý a zlámaný. Lusky jsou totiž měkké a pružné ale špatným skladováním vysychají a ztrácí aroma. Z tvrdých lusků nelze použít dužinu, která se používá do pečiva.

Doplňkové parametry

Kategorie: Koření jednodruhové
koření podle použití: omáčky, pečivo, moučníky, pomazánky
Kvalitu pro vás porovnat do tabulky neumíme :), rozhodně to ale budou umět vaše chuťové a čichové pohárky. Jé úžasné znovu cítit vůně tak jak mají být.:
Cenové porovnání bylo provedené k 5. 9. 2017. Jako příklad uvádíme porovnání za hřebíček v přepočtu na 100 g:::
Solomon 60 ml / 20 g á 23,- Kč: 115,- Kč
Gřešík, 20 g á 25,- Kč: 125,- Kč
Davídkovo koření, 70 ml á 35,- Kč: 150,- Kč
Kotanyi 18g á 35,- Kč: 194,- Kč
Vitana 18 g 35,- až 40,- Kč: 194,- Kč
Sáčky se zipem umožňující opakované vzduchotěsné uzavření. Jsou vyrobené z třívrstvého materiálu podobné konstrukce jako nápojové kartony a zaručují zachování kvality po celou dobu minimální trvanlivosti:
Kořenky jsou vyrobeny z kvalitního plastu (PET) vyvinutého speciálně pro uskladnění koření (dokáže pohltit 90% UV záření). :
PET je moderní materiál, který v čím dál větší míře nahrazuje tradiční sklo. Oproti sklu má značné výhody: je nerozbitný, lehčí, levnější a přitom si zachovává důležité vlastnosti jako chemická netečnost, krystalická čistota a neprodyšnost.:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole: