Saturejka
Kód: SOL 429 SOL 426 SOL 425 SOL 427 SOL 428 Zvolte variantuDetailní popis produktu
Saturejka
Jiné názvy: satorka, číbr, šubra
Anglický název: Savory
Latinské jméno: Satureja hortensis
Používaná část rostliny: listy
Chuť a vůně:aromatická, lehce nahořklá, s lehkým pepřovým nádechem
Zeměpisný původ: Středomoří
Použití saturejky v kuchyni
Saturejka je velmi populární v balkánské kuchyni, kde se používá do mletých mas, zapékané zeleniny i na grilování skopového. V Bulharské kuchyni je saturejka základní součástí směsi čubrica. Pod označením čubrica najdete v Bulharsku jak hotovou směs, tak zelenou saturejku.
I ve Francii je saturejka klasickou bylinkou, která nechybí ve směsi provensálské bylinky, tak ve svazku bouquet garni. Se saturejkou se peče králík, bažant, kuře, používá se do zapékané zeleniny jako je rattatoui i dušených jídel.
V české kuchyni se saturejka nejčastěji přidává do luštěnin, svíčkové nebo při přípravě zvěřiny. Saturejku musíme ale vždy dávkovat opatrně. Saturejka krásně voní, ale obsahuje hodně tříslovin, které jsou hořké.
Léčivé účinky saturejky
Saturejka zahradní je často opomíjená léčivka. Málokdo ví, že je spolehlivým kardiotonikem. Snižuje krevní tlak a tlumí tachykardii. Tím, že podporuje trávení, působí proti nadýmání. Poradí si také s průjmovým onemocněním. Odvar ze saturejky můžete použít k desinfekci dýchacích cest a při průduškovém astmatu. Saturejkový čaj tlumí pocity žízně u diabetiků. Lze ji používat i zevně – k hojení ran. K léčbě vysokého krevního tlaku můžeme saturejku smíchat s květem hlohu a s natí meduňky. Saturejkou se nemůžete předávkovat, když to s ní ale přeženete, může se dostavit nevolnost a podráždíte si zbytečně játra a ledviny.
Saturejka prý posiluje mysl. Dřív se nosila ve váčku na krku. V aromaterapii je účinná na zklidnění srdce a snížení krevního tlaku. Pro celkové posílení organismu vyzkoušejte: 1 lžičku sušené saturejky vložte do šálku se studenou vodou. Společně přiveďte k varu. Odstavte a nechte ještě 10 minut louhovat. Poté přeceďte. Můžete užívat 2–3 šálky denně před jídlem.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Koření jednodruhové |
---|---|
koření podle použití: | bylinky (jednodruhové), maso: králík, zvěřina, omáčky |
Kvalitu pro vás porovnat do tabulky neumíme :), rozhodně to ale budou umět vaše chuťové a čichové pohárky. Jé úžasné znovu cítit vůně tak jak mají být.: | |
Cenové porovnání bylo provedené k 5. 9. 2017. Jako příklad uvádíme porovnání za hřebíček v přepočtu na 100 g::: | |
Solomon 60 ml / 20 g á 23,- Kč: | 115,- Kč |
Gřešík, 20 g á 25,- Kč: | 125,- Kč |
Davídkovo koření, 70 ml á 35,- Kč: | 150,- Kč |
Kotanyi 18g á 35,- Kč: | 194,- Kč |
Vitana 18 g 35,- až 40,- Kč: | 194,- Kč |
Sáčky se zipem umožňující opakované vzduchotěsné uzavření. Jsou vyrobené z třívrstvého materiálu podobné konstrukce jako nápojové kartony a zaručují zachování kvality po celou dobu minimální trvanlivosti: | |
Kořenky jsou vyrobeny z kvalitního plastu (PET) vyvinutého speciálně pro uskladnění koření (dokáže pohltit 90% UV záření). : | |
PET je moderní materiál, který v čím dál větší míře nahrazuje tradiční sklo. Oproti sklu má značné výhody: je nerozbitný, lehčí, levnější a přitom si zachovává důležité vlastnosti jako chemická netečnost, krystalická čistota a neprodyšnost.: |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat komentář