Přidejte se k nám a už vám nic neunikne ♥. Co všechno získáte "obyčejnou registrací"? 1. Uvidíte CELOU nabídku e-shopu. 2. Možnost nákupu vybraných produktů za VIP ceny. 3. Možnost pronakupovat se na věrnostní slevy ve výši až 5 %.

Šafrán 0,1 g

Kód: SOL 579 SOL 578 Zvolte variantu
Neohodnoceno
Značka: Solomon
300 Kč / ks 35 Kč / ks od 35 Kč / ks
Na objednávku, dodání do 3 - 7 dnů Skladem (> 3 ks) Zvolte variantu
balení
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Můžeme doručit do:
20.1.2021 19.1.2021 Zvolte variantu
Šafrán byl a stále je nejdražší koření na světě. Jsou to pestíky květů krokusů šafránu setého. Každý kvítek obsahuje 3 pestíky, které se musí ručně vytrhnout. Pestíky (šafránové nitky) se usuší a v uzavřené nádobě si udrží svoje aroma i několik let. Vařit se šafránem je radost, ale vyžaduje to trochu přípravy. Typické šafránové aroma je uschované v sušených nitkách. Abychom ho uvolnili, je dobré vlákna hodit do lžičky teplé vody a počkat pár minut. Vlákna změknou a začnou pouštět barvu a silnou vůni. Lžičku se šafránovou vodou dáme do pokrmu včetně nitek.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Šafrán celý 0,1 g
  •  Balení 0,1 g šafránu nám spolehlivě vystačí například na 4 porce aromatického šafránového rizota
Anglický název: saffron
Latinské jméno:  Crocus sativus
Používaná část rostliny: pestíky
Chuť a vůně: velmi intenzivní vůně (mírně připomínající mýdlo) a lehce nahořklá chuť
Zeměpisný původ: malá Asie
Použití:
Vaření se šafránem je radost, ale vyžaduje to trochu zkušenosti. Celý šafrán (šafránové nitky) se podobají tobolkám, které uchovávají barevné i aromatické složky rozpustné ve vodě. Pro jejich uvolnění je potřeba šafrán namočit do trochy horké vody (nebo do alkoholu nebo roztoku nějaké kyseliny, ale to v kuchyni příliš nevyužijete). Barvivo i aroma se uvolňují postupně 24 hodin i více (v závislosti na kvalitě šafránu). To je ovšem při běžném vaření dost nevyhovující ale přesto se pokuste vydržet alespoň 20 minut. Do pokrmu se samozřejmě přidá šafrán i s vodou, aroma se potom krásně rozvine a dostane se do celého pokrmu.
Procedura namáčení nám odpadne, pokud použijeme mletý šafrán. Tady jsou blizny již narušené, proto snáze uvolní svoji barvu. Menší problém u mletého šafránu může být dávkování, protože pokud celý šafrán přidáváme po špetkách, mletý dávkujeme na špičku nože. Šafrán je velice aromatický, a pokud ho použijeme příliš, jídlo bude hořké. Občas se v receptech objeví dávkování jako 1 kávová lžička šafránu do rýže pro 4 osoby, ale taková dávka nejen že by z rýže udělala neobyčejně drahý pokrm, ale hlavně pokrm velmi hořký. V takovém množství pisatel receptu buď použil kurkumu nebo saflor, nebo přepsal hodně starý recept, kde se množstvím šafránu ukazovala životní úroveň.
Typickým použitím šafránu je rýže, španělská paella nebo italské rizoto, u nás má tradici rybí polévka se šafránem. Výborný je i do krémových zeleninových plévek nebo při pečení do bochánků a pečiva.
Pěstování a zpracování:
Jako koření se totiž používají blizny z rozkvetlých květů Šafránu setého (Crocus sativus). Každý květ obsahuje tři drobné blizny, které se ručně sklízejí. Blizny, kterým se říká šafránové nitky, obsahují velké množství silic a barevných složek, které se využívá po staletí nejen v kuchyni ale i na barvení látek a kůže. Svojí cenou však takové látky byly výhradou králů a sultánů.
Dnes se šafrán pěstuje hlavně v Íránu, Řecku, Španělsku a Indii. Nejkvalitnější šafrán dnes putuje do světa z jižního Španělska z oblasti Mancha a ze severní Indie z Kašmíru.
Pozor na padělky!
Šafrán patří mezi vzácné koření, které se běžně nepoužívá a většina lidí vlastně netuší, jak má šafrán vypadat, vonět a chutnat. Toho bohužel využívá plno obchodníků v turistických lokalitách. Pokud vám trhovec v Egyptě, Tunisu nebo třeba Maroku nabídne šafrán, téměř vždy se jedná o světlici barvířskou nebo kurkumu. Podívejte se na detailní fotky obou koření, abyste se nenechali napálit.
 
Safran zpracovani

Pravy safan

Falesny safran

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Koření jednodruhové
Koření podle druhu: bylinky
koření podle použití: pečivo, moučníky, polévky, těstoviny
Kvalitu pro vás porovnat do tabulky neumíme :), rozhodně to ale budou umět vaše chuťové a čichové pohárky. Jé úžasné znovu cítit vůně tak jak mají být.:
Cenové porovnání bylo provedené k 5. 9. 2017. Jako příklad uvádíme porovnání za hřebíček v přepočtu na 100 g:::
Solomon 60 ml / 20 g á 23,- Kč: 115,- Kč
Gřešík, 20 g á 25,- Kč: 125,- Kč
Davídkovo koření, 70 ml á 35,- Kč: 150,- Kč
Kotanyi 18g á 35,- Kč: 194,- Kč
Vitana 18 g 35,- až 40,- Kč: 194,- Kč
Sáčky se zipem umožňující opakované vzduchotěsné uzavření. Jsou vyrobené z třívrstvého materiálu podobné konstrukce jako nápojové kartony a zaručují zachování kvality po celou dobu minimální trvanlivosti:
Kořenky jsou vyrobeny z kvalitního plastu (PET) vyvinutého speciálně pro uskladnění koření (dokáže pohltit 90% UV záření). :
PET je moderní materiál, který v čím dál větší míře nahrazuje tradiční sklo. Oproti sklu má značné výhody: je nerozbitný, lehčí, levnější a přitom si zachovává důležité vlastnosti jako chemická netečnost, krystalická čistota a neprodyšnost.:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
Seznamte se: Solomon - koření králů
  • ručně balené koření z rodinné manufaktury
  • cílem značky Solomon je nabídnout kvalitní koření v praktickém balení pro každodení vaření v malé kuchyni i v hotelovém provozu
  • každý den hledáme a dovážíme skvělé koření z celého světa a balíme ho do sáčků se zipem tak, aby koření vydrželo voňavé co nejdelší dobu
  • s naším kořením bude každé jídlo královská hostina!

Tak takto krátce a skromně prezentuje firma sama sebe na svých stránkách. Za nás musíme říct, že p. Bláha - majitel společnosti - naplňuje beze zbytku vše, co se skrývá za termínem "rodinná firma". Je to právě on, kdo vždy s úsměvem zdvihne telefon, má pochopení pro začínající projekty a co především: jeho koření je opravdu vždy čerstvé a úžasně voňavé vydrží delší dobu, než kterou potřebujete pro jeho spotřebování. (Postarají se o to speciální sáčky se zipem z třívstvého materiálu, umožňují opakované vzduchotěsné uzavření a zaručující zachování kvality po celou dobu minimální trvanlivosti.)

Skvělé zkušenosti máme i s jeho mlýnky na koření - pepřový doma mele už čtvrtým rokem, a to stále k plné spokojenosti. S mlýnkem čokoláda-skořice pak vykouzlíte úsměv na rtech a sliny na jazýčku, jedno zda ho použijete při servírování kávy, kaše nebo zmrzlinového pohárku.

Na nás už je tedy jen popřát vám dobrou chuť k jídlu s kořením ask4spice - tak totiž zní registrovaná značka společnosti Solomon - koření králů.

Související obrázek