Přidejte se k nám a už vám nic neunikne ❤️. Co všechno získáte "obyčejnou registrací"? 1. Uvidíte CELOU nabídku e-shopu. 2. Možnost nákupu vybraných produktů za VIP ceny. 3. Možnost pronakupovat se na věrnostní slevy ve výši až 5 %.

Rýže BASMATI SHALAMAR

Kód: JM 1 JM 2 Zvolte variantu
3 hodnocení
94 Kč / ks 176 Kč / ks od 94 Kč / ks
Na dotaz Na dotaz Zvolte variantu
balení
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.

Nadýchaná a lehoučká! Sypká, nelepivá rýže s extra dlouhými zrny, vhodná nejen pro milovníky kvalitní a zdravé výživy. Jakmile ochutnáte tuto rýži, už jí zůstanete věrní napořád - chuťové pohárky na vašem jazyku vám dají jednoznačnou odpověď na to, jaký je rozdíl mezi rýží "basmati" ze supermarketů a rýží BASMATI SHALAMAR ♣

Detailní informace

Detailní popis produktu

Jménem Basmati se nazývá nejušlechtilejší odrůda rýže, pěstovaná na úpatí Himalájí. Již po stovky let je tato rýže šlechtěna v Indii a Pákistánu na místech, kde jsou pole zavlažována vodou přímo z ledovců. Křišťálově průzračná voda stékající z ohromné tající ledovcové masy bohaté na minerály, spolu s čistým ovzduším a v neposlední řadě po staletí trvající píle při šlechtění tohoto nejuznávanějšího druhu dává rýži Basmati její jedinečný charakter.
Kvalita této rýže však nespočívá pouze v jejím původu a přesné odrůdě, ale také v jejím věku. Správně by Basmati měla být po sklizni alespoň na rok a půl až dva roky uskladněna v suchu a temnu. Tato doba je nezbytná pro vysychání rýže a nízký obsah vody v zrnech je zárukou lepší chuti, nižší lepivosti a také kratší doby přípravy. Zrno je po uvaření mnohem delší než širší, pevné a celkově je rýže sypká, nelepí se a lépe chutná. Při vaření rýže Basmati doporučujeme dodržet postup přípravy rýže, jen tak budete mít jistotu nejlepšího chuťového zážitku.
 
Rýže BASMATI SHALAMAR 1 kg
  • rýže BASMATI SHAMALAR je vynikající jak pro přípravu exotických pokrmů, tak pro přípravu běžných jídel evropské kuchyně
  • textilní balení se zipem a všitou nepropustnou vložkou
  • textilní sáček můžete po spotřebování Basmati rýže využít k libovolným účelům. Ve všech velikostech přímo vybízí ke skladování bylinek, čaje, sušených hub... Zkrátka uplatnění se vždycky najde :-)
  • rýže Basmati Shalamar je po sklizení uložena dva roky v silech a právě touto úpravou získává na své výrazné kvalitě
  • na trhu se často setkáte s basmati rýží, jejíž zrnka jsou po doporučené době varu nedovařená nebo rozvařená, zatímco ostatní zrnka rýže jsou v pořádku. Je to způsobeno tím, že mnoho výrobců podlehne tlaku na co nejnižší cenu a basmati rýži míchají s klasickou rýží. Každý typ rýže ale potřebuje jinou dobu varu a proto jsou zrnka uvařená nerovnoměrně.
  • rýže Basmati Shalamar Foods pochází z rodinné firmy, která má možnost přímo v Pákistánu kontrolovat kvalitu dodávané rýže. Náš zákazník má proto jistotu, že rýže nebyla míchána a splňuje nejpřísnější kritéria na kvalitu.
  • pro zajímavost uvádíme ceny basmati rýží, u kterých je dodržován postup zrání po sklizni (porovnání bylo aktualizované dne 19.10.2019):
Shalamar Food Rýže Basmati 1 kg 89,- až 119,- Kč
Kaalar basmati rýže 1 kg 84,- až 99,- Kč
Scheherazade rýže basmati 1kg 129,- Kč
Tilda Basmati rýže 1kg 112,- až 299,- Kč
EcceVita Rýže Basmati 1Kg 148,- Kč
 

Základní recept pro rýži basmati:
  • Basmati rýži nejdříve propláchněte a namočte do studené vody na 25 - 30 minut. Přesný poměr je jeden díl rýže na dva díly vody. Přidejte trochu soli, pár kapek olivového oleje, přidat můžete i koření - např. římský kmín, kurkumu, bobkový list, kardamon nebo hřebíček... Rýži můžete samozřejmě připravit i čistou, bez koření. V nezakryté nádobě přiveďte k varu. Jakmile voda začne "chytat var", rýži přiklopte a vypněte sporák. Nechte takto stát 25 minut, pak zlehka prokypřete vidličkou a podávejte. Všechna voda se vstřebá, není potřeba rýži cedit. Tímto způsobem můžete basmati rýži připravit jak na sporáku, tak v troubě. (na textilním sáčku je uveden mírně odlišný návod - otestovali jsme obě varianty a obě fungují :-) )
Žlutá (kari) rýže
  • 1 hrnek rýže Basmati
  • 1 lžíce kari nebo kurkumy
  • 1 1/4 hrnku vody ( nebo kuřecí či jiný vývar)
  • olivový olej
  • sůl
  • kousek másla
Hrnek rýže osmažíme na oleji (ne do hněda, jen aby se semínka obalila v oleji) , zalijeme 1 a 1/4 hrnkem tekutiny. Přidáme lžíci kari nebo kurkumy. Osolíme, přivedeme do varu, zakrýjeme pokličkou a stáhneme na co nejnižší plamen. Pozor, rýží nemícháme až do změknuti. Když je rýže měkká, stáhneme plamen i pokličku, přidáme kus másla a necháme dojít.
 
Kuřecí rizoto
  • 30 dkg Basmati rýže
  • 30 dkg kuřecích prsou,
  • 1 červená cibule,
  • 3 lžíce másla,
  • 15 dkg hrášku z konzervy,
  • špetka kari koření, špetka chilli a kurkumy,
  • 100 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru (může být i z kostky),
  • sůl, pepř, 5 mm dlouhý kousek zázvoru
Basmati rýži uvaříme podle návodu. Kuřecí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Cibuli oloupeme, pokrájíme najemno, zázvor oloupeme, nastrouháme, v pánvi rozehřejeme máslo a cibuli se zázvorem na něm opečeme. Přidáme nakrájené maso a osmahneme. Opepříme, osolíme, přidáme kurkumu, chilli a kari koření. Zalijeme vývarem a dusíme asi 5 minut. 1 minutu před koncem přimícháme k masu hrášek. Basmati  rýži přisypeme k masu a podáváme.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: