Přidejte se k nám a už vám nic neunikne ♥. Co všechno získáte "obyčejnou registrací"? 1. Uvidíte CELOU nabídku e-shopu. 2. Možnost nákupu vybraných produktů za VIP ceny. 3. Možnost pronakupovat se na věrnostní slevy ve výši až 5 %.

Profesionální ocílka na nože 35 cm

Kód: NZ 15
limitovaná nabídka
Neohodnoceno
Značka: Nezařazené
223 Kč –20 %
ocílka a
223 Kč –20 % 178 Kč / ks
Limitovaná nabídka (3 ks)
Můžeme doručit do:
30.9.2020
Ztupily se vám doma všechny nože a vy je ne a ne pořádně nabrousit? Možná jste ještě nezkusili ocílku. Mimochodem - je to s ní jako se zdravím: lepší je prevence - i ostrý nůž si zaslouží pravidelné obtažení ocílkou. A odměna pro vás? Krájení vám půjde jako po másle ♥

Detailní informace

Detailní popis produktu

Ztupily se vám v domácnosti všechny nože a vy je ne a ne pořádně nabrousit? Možná jste ještě nezkusili ocílku. Ocelový nástroj na broušení nožů, to je ocílka. Tento nástroj není v současnosti zdaleka tak využívaný, jako tomu bylo v dřívějších dobách, za časů našich babiček. Ocílka se dá i dnes sehnat snadno. Není tedy důvod se k jejímu používání opět nevrátit. Řádně nabroušené nože, které vám urychlí práci v kuchyni, za to stojí! I profesionální kuchaři vám potvrdí, že se bez ocílky neobejdou.
 
Profesionální ocílka 35 cm
  • Pamatujete to také ještě nejen z filmů, ale i z řeznictví, jak řezníkům v rukách ocílka jen hrála a jak se jim pak maso krájelo jedna báseň? Chce to sice trošku cviku, ale pokud se rozhodnete pro oživení ostrosti používat ocílku namísto běžných brousků, odmění se vám vaše nože ostřím jako... od řezníka :)
  • nerezová ocel, plastová ručka
  • celková délka 35 cm
  • doporučená údržba: ruční mytí
  • hmotnost 150 g
  • uvítali byste přesný návod jak ocílku používat? Žádný problém - krátké video v záložce vám ukáže, že to zvládne opravdu každý.

Víte, jak brousit nože ocílkou? A co vlastně ocílka je?
Ocílka je nástroj vyrobený z oceli sloužící k vyrovnání a k vyleštění ostří nožů. Ocílku seženete celkem snadno v prodejně s domácími potřebami, už ne tak snadné je správně si vybrat. Prioritou by měla být ne cena, ale kvalita - resp. tvrdost ocílky. Ta by měla být vždy tvrdší, než nůž, který s ní budete obtahovat. Rozhodně by měla být z oceli.
 
Co je broušení?
Při broušení dochází k obrušování miniaturních částeček kovu. Tím se tvaruje ostří. Tato metoda má za účel získat opětovnou ostrost čepelí nožů. Na trhu je k dostání různé množství výrobků, které slouží k ostření a broušení nožů. Dají se využít mechanické, ale i elektrické brousky na nože. K broušení se využívá také brusný kámen. Ten je snad nejlepším prostředkem na broušení.
Co je obtahování?
Obtahování se provádí pomocí ocílky. Udržuje ostří nožů hladké a rovné. Ideální délka ocílky je větší, rozumějme delší. Při používání krátké ocílky hrozí riziko, že se při obtahování člověk řízne do ruky.
 
Jak brousit ocílkou?
Vlastně bychom měli správně říct: „Jak obtahovat ocílkou?“. Nože by se měly obtahovat ocílkou správně před každým použitím. V kuchařských školách učí obtahování ocílkou všechny kuchaře hned na začátku. Patří to totiž k základním dovednostem, bez nichž správný kuchař nemůže dobře pracovat.
 
Způsob obtahování prováděný laikem
  • Nejprve uchopte ocílku tak, abyste ji drželi ve svislé poloze.
  • Na krájecí prkénko si položte několikrát složenou utěrku. To zabrání ujíždění ocílky do stran a zajistí to její stabilitu. Špičku ocílky nyní opřete o složenou utěrku.
  • Nůž nakloňte přibližně v úhlu 20° směrem k povrchu ocílky.
  • Přejeďte po ocílce čepelí. Nejdříve ostřím napřed ve směru dolů před ocílku.
  • Postup opakujte alespoň 20 x, a to na obou stranách, čili na každé zvlášť. Zbytečně netlačte a dbejte na plynulý tah.
  • Při ostření keramických nožů je nutné přesně dodržovat zvláštní postup uvedený v konkrétním návodu od výrobce. Čepele keramických nožů jsou totiž mimořádně tvrdé.
Způsob obtahování prováděný profesionálem
  • Ocílka má na konci zábranu zvanou gard. Uchopte ocílku tak, že gard, umístěný na okraji rukojeti bude chránit vaši ruku před zraněním při případném sklouznutí nože.
  • Pravou rukou držte rukojeť nože co nejpevněji.
  • Na špičku ocílky nasaďte kořen nože.
  • Mírným tlakem veďte nůž proti ostří, a to až na konec ocílky. Tímto způsobem ukončete tah u špičky nože.
  • Totéž zopakujte, avšak s druhou stranou ostří. Směr tahu ostří musí vždy probíhat směrem k ocílce.
  • Důležité je moc netlačit. Úplně postačí provést obtažení vždy jen párkrát z obou stran. Správně provedené obtažení rukou profesionála trvá jen několik vteřin. Není to sice nic složitého, ale chce to mít grif v ruce.
  • Profesionální kuchaři doporučují mít ocílku po ruce, aby bylo možné kdykoli při krájení znovu provést obtažení nože.
Vybírejte ocílku pečlivě
U kvalitních ocílek je třeba počítat s cenou cca 250,- až 300,- Kč, vyjímkou nejsou ani ocílky s cenou přes 1000,- Kč. Při nákupu je důležité mít jistotu, že je ocílka tvrdší než nože, které využíváte při krájení ve vaší kuchyni. S měkkou ocílkou byste nenabrousili vůbec nic. Kromě ocelových ocílek se vyrábějí také ocílky keramické a diamantové. Diamantové ocílky stojí okolo 2 - 2500,- Kč.

Doplňkové parametry

Kategorie: Kuchyňské nože, nůžky a brousky
materiál: nerez
Hledám: doplňky

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole: