Pomerančová kůra
Kód: SOL 380 SOL 376 SOL 379 SOL 377 SOL 378 Zvolte variantuDetailní popis produktu
Pomerančová kůra
Původ citrusů byl donedávna nejasný, usuzovalo se, že citron pochází ze střední Asie a Íránu. Pěstuje se v tropických oblastech světa. Citronová kůra má charakteristickou kyselou chuť. Využití je široké. Nejčastěji se přidává do sladkých pokrmů, perníků a vdolků. Šťáva z citronu příjemně potlačí chuť ryb, proto se k nim velmi dobře hodí.
Mleté kůry (citronová, pomerančová zn. Solomon) sice nemají certifikaci BIO, nicméně jsou z plodů pěstovaných speciálně kvůli kůře ve Španělsku, samotné zpracování pak probíhá v Německu. Součástí každé dodávky jsou atesty na přítomnost plísní, pesticidů a dalších škodlivých látek. V posledních letech se již v Německu nepoužívají sirné sloučeniny na zachování zářivě žluté barvy.
Pomerančová kůra obsahuje nejvíc aromatických látek z celého plodu. Je zdrojem aromatických olejů, které dávají ovoci typickou vůni. V kůře není obsažena žádná kyselina, proto v kůře chybí tradiční kyselá chuť všech citrusů.
Pomeranče jsou pěstované speciálně pro zpracování kůry, a proto nejsou ošetřeny chemickými přípravky proti plísním a škůdcům. Pro sušení a mletí se používá pouze vrchní část kůry bez spodní bílé vrstvy. Kůra není sířená pro zachování barvy čerstvého ovoce, proto není mletá sušená kůra zářivě oranžová.
Zmatek v původu citrusových plodů
Citrusové plody mají dlouhou historii šlechtění, která se odhaduje na více než 4000 let. Genetický původ běžně používaných druhů citrusového ovoce byl dosud obestřen tajemstvím. Teprve nedávno jej čínští výzkumníci dokázali vystopovat analýzou DNA.
Bergamot a citron mají původ v cedrátu a pomerančovníku hořkém (Citrus aurantium), grapefruit je hybrid vzniklý křížením mezi pomelem a pomerančovníkem pravým (Citrus sinensis). Pomerančovník hořký i pravý jsou hybridy mandarínky a pomela, a citroník džambiri byl vyšlechtěn křížením cedrátu a mandarínky. Bergamot je křížencem mezi pomerančovníkem hořkým a cedrátem.
A aby toho nebylo málo, dnes by vás mohlo mást i to, že se citronová jádra využívají k pěstování pomerančů. Má to však prostý důvod: kořeny citronů jsou robustnější, pomeranče se později jednoduše naroubují.
Pomeranče a citróny kdysi dokázaly uchránit vojáky a námořníky před skorbutem (kurdějemi). Dlouhá léta lékaři pátrali po účinné látce. Asi před osmdesáti lety lékařská věda označila kyselinu L-askorbovou, která se ve vysoké míře nalézá v citrusových plodech, za vitamín C. Jeden problém však zůstal nevyřešen. Kurděje není možné vyléčit výhradně tabletkami vitamínu C, zato čerstvých pomerančů nebo citronové šťávy stačí k vyléčení již malé množství. Ovoce jako další účinnou látku totiž obsahuje i flavanol. Ani vitamín C ani flavanol nedokáží samy o sobě skorbut vyléčit, jejich kombinace však působí již v minimálním množství.
O tom, že v pomeranči je něco lepšího než v pilulce vitamínu C, je přesvědčen i profesor výživy Tory Parker: „Domníváme se, že je to zvláštní směs antioxidantů v citrusových plodech, co nám prospívá.“ Kdykoliv jíme tuk a uhlovodany, zvyšujeme množství volných radikálů v krvi. Časem to může vést ke ztuhnutí tepen a srdečním chorobám. Ale konzumace ovoce nás od těchto účinků chrání na pár hodin po každém jídle. „Uhlovodany a tuk zvyšují množství volných radikálů, ale ovoce a vnitřní antioxidanty působí proti tomuto vlivu,“ říká Tory Parker. „To znamená, že ovoce by mělo být vaším dezertem – nezapomínejte, že dříve, než se rozšířily sladkosti, bylo naším pamlskem ovoce.“
Třebaže se výzkumy mohou mýlit, na jedné věci se všichni odborníci na výživu shodnou. Jíst více ovoce nám jenom prospěje. Namátkou několik zdravotních přínosů, které poskytuje konzumace citrusových plodů:
- Citrón obsahuje hodně kyseliny, což pomáhá při zažívání a může snížit zažívací potíže.
- Přidáte-li jednoduše každé ráno do sklenice vody trochu citronové šťávy, pomůže vám to jako vzpruha pro játra.
- Citróny, grapefruit, limetky a pomeranče jsou bohaté na vitamín C, pomohou zahnat běžnou rýmu.
- Citrusové plody obsahují spoustu flavonoidů a fytochemikálií, které chrání tělo proti nemocem.
Proč nekonzumovat kůru citrusových plodů
Přesto je třeba, abyste se na citrusových plodech něčeho vyvarovali: kůry. Citrusové plody jsou po ruční sklizni – mechanizovaná sklizeň je poškozuje – ošetřovány stimulátorem zralosti, omývány a impregnovány voskem. Jako nezbytná ochrana pro transport z teplých krajů k nám se k nim přidávají i silné prostředky na ochranu proti plísním a jiným škůdcům. Jedná se hlavě o tyto zdraví škodlivé substance: bifenyl (E 230), orthofenylfenol (E 231), orthofenyfenolát sodný (E 232) a thiabendazol (E 233). U pracovníků, kteří přicházeli do kontaktů s posledními dvěma zmíněnými látkami, bylo zjištěno poškození jater a nervů. Dokonce jsou známy i smrtelné otravy.
Bifenyl a thiabendazol jsou látky rozpustné v tucích, proto je nelze odstranit omytím vodou. Z téhož důvodu by ale neměly pronikat z kůry dovnitř plodů. Dovnitř pomerančů se dostane jen malá část těchto „přísad pesticidů“. Zatímco dužina je tedy bezpečná, konzumovat kůru citrusových plodů (citronová kůra jako koření, kandovaná pomerančová kůra apod.) představuje riziko. Škodlivé jsou rovněž výpary z kůry citrusových plodů, které vdechujeme.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Koření jednodruhové |
---|---|
koření podle použití: | bylinky (jednodruhové), marinády, zálivky, maso: drůbež, mořské plody, ryby, nápoje, omáčky, pečivo, moučníky |
Kvalitu pro vás porovnat do tabulky neumíme :), rozhodně to ale budou umět vaše chuťové a čichové pohárky. Jé úžasné znovu cítit vůně tak jak mají být.: | |
Cenové porovnání bylo provedené k 5. 9. 2017. Jako příklad uvádíme porovnání za hřebíček v přepočtu na 100 g::: | |
Solomon 60 ml / 20 g á 23,- Kč: | 115,- Kč |
Gřešík, 20 g á 25,- Kč: | 125,- Kč |
Davídkovo koření, 70 ml á 35,- Kč: | 150,- Kč |
Kotanyi 18g á 35,- Kč: | 194,- Kč |
Vitana 18 g 35,- až 40,- Kč: | 194,- Kč |
Sáčky se zipem umožňující opakované vzduchotěsné uzavření. Jsou vyrobené z třívrstvého materiálu podobné konstrukce jako nápojové kartony a zaručují zachování kvality po celou dobu minimální trvanlivosti: | |
Kořenky jsou vyrobeny z kvalitního plastu (PET) vyvinutého speciálně pro uskladnění koření (dokáže pohltit 90% UV záření). : | |
PET je moderní materiál, který v čím dál větší míře nahrazuje tradiční sklo. Oproti sklu má značné výhody: je nerozbitný, lehčí, levnější a přitom si zachovává důležité vlastnosti jako chemická netečnost, krystalická čistota a neprodyšnost.: |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat komentář