Detailní popis produktu
Perníkové koření
-
směs koření složená pouze z jemně mletého koření bez kypřícího prášku nebo jiných aditiv
-
naše perníkové koření je skvělé do litého perníku i vánočních perníčků
-
na 1 kg těsta dáváme přibližně 2 lžíce perníkového koření
-
aromatická směs koření je ideální i do litých těst na bábovky, "cupcake", nebo koláčů
-
pečení perníku má ve střední Evropě neuvěřitelně dlouhou tradici. Byli to vlastně první cukráři a jako jediní připravovali sladké pečivo. Původně to bylo kořeněné pečivo slazené medem a dochucováno různým kořením. Velmi oblíbený byl kupodivu pepř a proto se také pečivu říkalo "peprník" a z tohoto slova vznikl nynější název PERNÍK.
-
příprava perníkového těsta byla také o poznání náročnější než dnes. Aby těsto nebylo po upečení tvrdé jako kámen, muselo se nechat velmi pomalu kvasit (podobně jako chlebové těsto). Ale protože těsto na perník bylo hodně tuhé, tohle zrání a pomalé kvašení trvalo od několika týdnů až po několik měsíců.
- složení: skořice, anýt, pomeranč, nové koření, koriandr, badyán, zázvor
Švestkový koláč s perníkovou drobenkou

Potřebujeme:
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 3 vejce
- ½ kostky droždí
- 0,2 l mléka
- Špetka soli
|
Na tvorohovou náplň:

|
Na drobenku:
- 50 g másla
- 300 g cukru krupice
- 300 g hrubé mouky
- Směs koření Perník

|

Rozpustíme polovinu kostky droždí se lžičkou cukru v troše teplého mléka a necháme kvasinky, aby se probrali (asi 15 minut). Do hladké mouky zamícháme špetku soli a lžičku mleté citronové kůry. Do mouky zapracujeme 3 vejce a nakonec přilijeme mléko a vypracujeme hladké těsto. Že je těsto správně vyhnětené, poznáme podle toho, že se nám přestane lepit na nádobu. Potom ho můžeme nechat vykynout a máme čas udělat si tvarohovou náplň a drobenku.
Do měkkého tvarohu přidáme smetanu (můžeme přidat trochu vanilkového cukru) a vymícháme hladký krém.
Na drobenku rozpustíme trochu másla a vlijeme ho do misky se směsí krupicového cukru a hrubé mouky v poměru 1:1. Přidáme lžičku koření do perníku a smícháme a drobenku.
Z těsta vyválíme pláty o síle cca 1 cm, okraje potřeme rozmíchaným vajíčkem, potřeme tvarohovou náplní, naskládáme půlkami švestek řezem nahoru a na závěr posypeme drobenkou.
Koláče pečeme při 180 °C přibližně 15 minut. Koláč je upečený, když se ze spodu začne barvit.
