Přidejte se k nám a už vám nic neunikne ❤️. Co všechno získáte "obyčejnou registrací"? 1. Uvidíte CELOU nabídku e-shopu. 2. Možnost nákupu vybraných produktů za VIP ceny. 3. Možnost pronakupovat se na věrnostní slevy ve výši až 5 %.

Pažitka sušená mrazem

Kód: SOL 332 SOL 334 SOL 335 Zvolte variantu
Neohodnoceno
715 Kč / ks 21 Kč / ks 120 Kč / ks od 21 Kč / ks
Na dotaz Na dotaz Na dotaz Zvolte variantu
balení
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Můžeme doručit do:
19.1.2024 19.1.2024 19.1.2024 Zvolte variantu
Pažitka sušená mrazem - bylinka s typickou chutí po česneku a cibuli se skvěle hodí do pomazánek, omáček nebo polévek. Stejně jako většina bylinek, ani pažitce nesvědčí tepelná úprava, při které ztrácí svoji barvu i chuť.

 

Detailní informace

Detailní popis produktu

Pažitka sušená mrazem
Anglický název: chives
Latinské jméno:  Allium schoenoprasum
Používaná část rostliny: listy
Chuť a vůně: aromatická vůně podobná jarní cibuli nebo česneku, obsahuje sirné aromatické látky
Země původu: Evropa 
Lyofilizace, neboli sušení mrazem, je nejšetrnější proces konzervace, při kterém se sušené bylinky ihned po sklizni hluboce zmrazí a poté se uzavřou do vakuové komory. Ve vakuu se krystalky ledu vypaří a surovina ztratí 95% své hmotnosti. Tímto způsobem se oregano zbaví pouze vody a všechny vonné látky zůstanou zachovány. To nelze docílit sebešetrnějším sušením teplým vzduchem.
 
Bylinka s typickou chutí po česneku a cibuli se skvěle hodí do pomazánek, omáček nebo polévek. Stejně jako většina bylinek, ani pažitce nesvědčí tepelná úprava, při které ztrácí svoji barvu i chuť.

Pažitka je vytrvalá rostlina z čeledi amarylkovitých příbuzná cibuli a česneku, od kterých se liší použitím nadzemní části listů. Vyskytuje se divoce rostoucí na celé severní polokouli, v Evropě se cíleně pěstuje od středověku v zahradách jako zelenina a koření. 

Účinky: čerstvé listy jsou zdrojem vitamínu C, provitamínu A, vitamínu B1 a B2, kyseliny listové, silic, flavonoidů a minerálních solí. V organismu pažitka má antioxidační potenciál a je zdrojem vlákniny. Metabolicky produkuje alicin s biocidními účinky na mikroorganismy jako jsou bakterie, plísně a houby. Pažitka podporuje vylučování trávicích šťáv a zvyšuje chuť k jídlu. Posiluje imunitní systém, snižuje krevní tlak a příznivě ovlivňuje mozkovou činnost. Podporuje krvetvorbu, posiluje stavbu kostní tkáně a také stimuluje činnost ledvin.

Použití: konzumují se její listy, které se pro své aromatické a chuťové vlastnosti  používají zelené v čerstvém stavu. Listy se sklízejí průběžně tak, aby nedošlo v druhém vegetačním cyklu k vykvetení rostlin, sklizní jsou listy silnější a výhony četnější. Listy se dají konzervovat zamražením, sušením ztrácí listy nutriční kvalitu. 

Pažitka se uplatní při přípravě studených chodů, jako jsou saláty, pomazánky nebo jako přísada do bylinkového másla, kde může nahradit výraznější cibuli. Chuťově doplní polévky a omáčky a je vhodná jak do masitých tak i zeleninových pokrmů.

Doplňkové parametry

Kategorie: Koření jednodruhové
koření podle použití: bylinky (jednodruhové), omáčky, polévky, pomazánky
Kvalitu pro vás porovnat do tabulky neumíme :), rozhodně to ale budou umět vaše chuťové a čichové pohárky. Jé úžasné znovu cítit vůně tak jak mají být.:
Cenové porovnání bylo provedené k 5. 9. 2017. Jako příklad uvádíme porovnání za hřebíček v přepočtu na 100 g:::
Solomon 60 ml / 20 g á 23,- Kč: 115,- Kč
Gřešík, 20 g á 25,- Kč: 125,- Kč
Davídkovo koření, 70 ml á 35,- Kč: 150,- Kč
Kotanyi 18g á 35,- Kč: 194,- Kč
Vitana 18 g 35,- až 40,- Kč: 194,- Kč
Sáčky se zipem umožňující opakované vzduchotěsné uzavření. Jsou vyrobené z třívrstvého materiálu podobné konstrukce jako nápojové kartony a zaručují zachování kvality po celou dobu minimální trvanlivosti:
Kořenky jsou vyrobeny z kvalitního plastu (PET) vyvinutého speciálně pro uskladnění koření (dokáže pohltit 90% UV záření). :
PET je moderní materiál, který v čím dál větší míře nahrazuje tradiční sklo. Oproti sklu má značné výhody: je nerozbitný, lehčí, levnější a přitom si zachovává důležité vlastnosti jako chemická netečnost, krystalická čistota a neprodyšnost.:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: