Přidejte se k nám a už vám nic neunikne ♥. Co všechno získáte "obyčejnou registrací"? 1. Uvidíte CELOU nabídku e-shopu. 2. Možnost nákupu vybraných produktů za VIP ceny. 3. Možnost pronakupovat se na věrnostní slevy ve výši až 5 %.

Paprika pálivá

Kód: SOL 315 SOL 313 SOL 314 SOL 311 SOL 312 Zvolte variantu
Neohodnoceno
Značka: Solomon
380 Kč / ks 36 Kč / ks 200 Kč / ks 23 Kč / ks 150 Kč / ks od 23 Kč / ks 380 Kč / 1 kg 900 Kč / 1 kg 667 Kč / 1 kg 767 Kč / 1 kg 500 Kč / 1 kg
Na objednávku, dodání do 3-7 dnů Na objednávku, dodání do 3-7 dnů Na objednávku, dodání do 3-7 dnů Skladem (> 3 ks) Na objednávku, dodání do 3-7 dnů Zvolte variantu
balení
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Španělská paprika patří mezi nejlepší na světě, protože dozrávala na plném slunci, které jí dalo intenzivní aroma. Paprika je velmi pálivá, proto ji používáme s rozvahou, případně kombinujeme s paprikou sladkou.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Paprika pálivá
 
Anglický název: paprika, sweet pepper, bel pepper
Latinské jméno: Capsicium annuum
Používaná část rostliny: plody
Chuť a vůně: nasládlé ovocné aroma v různých stupních pálivosti
Země původu: Jižní Amerika
 
Použití papriky v kuchyni
Paprika je nejvíce oblíbená v maďarské, balkánské a turecké kuchyni. Používá se jak pro svoji výraznou chuť, tak pro velmi intenzivní barvu. V Maďarsku se papriky rozdělují na 4 základní druhy podle ostrosti.
Paprika Special (különleges) – skládá se pouze z dužin vybraných paprikových lusků sklízených v plné zralosti, má lahodnou chuť bez stop pálivosti a výraznou barvu.
Paprika Delikatesse (csemege) – kvalitní paprika známá výraznější chutí, přesto bez pálivosti. Nejoblíbenější paprika vyráběná v Maďarsku.
Paprika Nobles (édesnemes) – pikantní paprika s výraznou chutí a mírnou pálivostí.
Paprika Rose (rózsa) – nejostřejší z pálivých paprik, která však nemá příliš výraznou barvu. Plody se totiž sklízí před dosažením zralosti, kdy se v paprikách začíná tvořit cukr.
Paprika se používá nejčastěji do omáček, minutek a přípravu masa, kdy pokrmu dodá lákavou červenou barvu. Při použití papriky při vaření však musíme pamatovat na vysoký obsah cukru, který tepelnou úpravou hořkne. Smažení papriky na rozpáleném oleji je klasický postup, který však nesmí trvat déle než několik sekund.
Tradiční maďarské jídlo guláš se nemůže obejít bez papriky. Originální guláš nejvíce připomíná hustou polévku z hovězího masa, brambor, mrkví a další zeleniny. Správný postup přípravy guláše začíná smažením cibule na vepřovém sádle, a když cibule dostane světle žlutou barvu, přidá se paprika a po chvíli ostatní ingredience. Umění dobrého guláše spočívá právě ve správném načasování tohoto postupu. Čím déle se paprika smaží, tím více chuti se z papriky uvolní, ale velmi rychle zhnědne a zhořkne.
Historie papriky
Všechny papriky jsou původem z jižní Ameriky, proto se chilli i paprika dostala do Evropy až začátkem 16. století. Do Maďarska přinesli papriku Osmanští Turkové v 17. století a velmi rychle se uchytila a stala se nedílnou součástí národní kuchyně.
Pěstování a zpracování papriky
Papriky je původně tropická rostlina a jako takové ji svědčí teplé, vlhké klima s dostatkem slunce. Proto se nejkvalitnější papriky pěstují a vyrábějí v Maďarsku a Španělsku. Jako koření se používá nesčetně druhů různých chutí (sladké, pálivé, hořké, uzené), hrubostí (vločky 1x1 cm, drcené, mleté) i barev (zelené, světle červené, temně rudé až černé). V Turecku je velmi oblíbená drcená pálivá paprika a tzv isot, což je velmi pomalu sušená paprika tmavé barvy(až černé) mletá se solí. V Maďarsku si potrpí na sytě barevnou sladkou papriku a Španělsko dalo světu uzenou papriku, která se pomalu suší kouřem z dubového dřeva.

Doplňkové parametry

Kategorie: Koření jednodruhové
koření podle použití: bylinky (jednodruhové), omáčky, pálivé
Kvalitu pro vás porovnat do tabulky neumíme :), rozhodně to ale budou umět vaše chuťové a čichové pohárky. Jé úžasné znovu cítit vůně tak jak mají být.:
Cenové porovnání bylo provedené k 5. 9. 2017. Jako příklad uvádíme porovnání za hřebíček v přepočtu na 100 g:::
Solomon 60 ml / 20 g á 23,- Kč: 115,- Kč
Gřešík, 20 g á 25,- Kč: 125,- Kč
Davídkovo koření, 70 ml á 35,- Kč: 150,- Kč
Kotanyi 18g á 35,- Kč: 194,- Kč
Vitana 18 g 35,- až 40,- Kč: 194,- Kč
Sáčky se zipem umožňující opakované vzduchotěsné uzavření. Jsou vyrobené z třívrstvého materiálu podobné konstrukce jako nápojové kartony a zaručují zachování kvality po celou dobu minimální trvanlivosti:
Kořenky jsou vyrobeny z kvalitního plastu (PET) vyvinutého speciálně pro uskladnění koření (dokáže pohltit 90% UV záření). :
PET je moderní materiál, který v čím dál větší míře nahrazuje tradiční sklo. Oproti sklu má značné výhody: je nerozbitný, lehčí, levnější a přitom si zachovává důležité vlastnosti jako chemická netečnost, krystalická čistota a neprodyšnost.:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
Seznamte se: Solomon - koření králů
  • ručně balené koření z rodinné manufaktury
  • cílem značky Solomon je nabídnout kvalitní koření v praktickém balení pro každodení vaření v malé kuchyni i v hotelovém provozu
  • každý den hledáme a dovážíme skvělé koření z celého světa a balíme ho do sáčků se zipem tak, aby koření vydrželo voňavé co nejdelší dobu
  • s naším kořením bude každé jídlo královská hostina!

Tak takto krátce a skromně prezentuje firma sama sebe na svých stránkách. Za nás musíme říct, že p. Bláha - majitel společnosti - naplňuje beze zbytku vše, co se skrývá za termínem "rodinná firma". Je to právě on, kdo vždy s úsměvem zdvihne telefon, má pochopení pro začínající projekty a co především: jeho koření je opravdu vždy čerstvé a úžasně voňavé vydrží delší dobu, než kterou potřebujete pro jeho spotřebování. (Postarají se o to speciální sáčky se zipem z třívstvého materiálu, umožňují opakované vzduchotěsné uzavření a zaručující zachování kvality po celou dobu minimální trvanlivosti.)

Skvělé zkušenosti máme i s jeho mlýnky na koření - pepřový doma mele už čtvrtým rokem, a to stále k plné spokojenosti. S mlýnkem čokoláda-skořice pak vykouzlíte úsměv na rtech a sliny na jazýčku, jedno zda ho použijete při servírování kávy, kaše nebo zmrzlinového pohárku.

Na nás už je tedy jen popřát vám dobrou chuť k jídlu s kořením ask4spice - tak totiž zní registrovaná značka společnosti Solomon - koření králů.

Související obrázek