Muškátový ořech celý
Kód: SOL 581 SOL 580 SOL 582 Zvolte variantuDetailní popis produktu
Muškátový oříšek celý
Jiné názvy: macis
Anglický název: nutmeg, mace
Latinské jméno: Myristica fragrans
Používaná část rostliny: semena, míšky
Chuť a vůně: aromatická, hořká vůně s teplým tónem
Zeměpisný původ: Indonésie
Použití muškátového ořechu v kuchyni
Muškátový květ i ořech mají podobné aroma, jen květ má výraznější a poněkud „uhlazenější“ vůni. Květ je také světlejší, proto se častěji používá do smetanových omáček a světlých vývarů, kde by byl tmavší ořech nežádoucí. Malé množství muškátového ořechu nebo květu najdeme ve velkém množství receptů. Dodává pokrmům příjemné kořenité aroma, aniž by je příliš chuťově ovlivnil.
Muškátový ořech se používá do masových směsí, do uzenin, do polévek, sýrových pokrmů (fondue) nebo do čajového pečiva. V Itálii je velmi oblíben na přípravu těstovin, zejména plněných raviol a lasagní. Ravioly se plní směsí ze špenátu nebo mletého masa ochucené muškátový ořechem a poté se vaří a podávají se s různými omáčkami. Mletý muškátový ořech rychle ztrácí své cenné aroma, proto se nejčastěji skladuje v celku a strouhá se až při vaření do pokrmu.
Muškátový květ nejčastěji najdeme ve vývarech, smetanových nebo sýrových omáčkách. Používá se i do světlého pečiva jako jsou koblihy, vánočky, nebo štoly. Celý květ se také používá na aromatizaci olejů, které se poté používají do zeleninových salátů nebo na přípravu marinád. Muškátový květ obsahuje velké množství olejů, které znesnadňují jeho zpracování v domácnosti, proto se prodává a používá převážně mletý.
Muškátový ořech se používá do masových směsí, do uzenin, do polévek, sýrových pokrmů (fondue) nebo do čajového pečiva. V Itálii je velmi oblíben na přípravu těstovin, zejména plněných raviol a lasagní. Ravioly se plní směsí ze špenátu nebo mletého masa ochucené muškátový ořechem a poté se vaří a podávají se s různými omáčkami. Mletý muškátový ořech rychle ztrácí své cenné aroma, proto se nejčastěji skladuje v celku a strouhá se až při vaření do pokrmu.
Muškátový květ nejčastěji najdeme ve vývarech, smetanových nebo sýrových omáčkách. Používá se i do světlého pečiva jako jsou koblihy, vánočky, nebo štoly. Celý květ se také používá na aromatizaci olejů, které se poté používají do zeleninových salátů nebo na přípravu marinád. Muškátový květ obsahuje velké množství olejů, které znesnadňují jeho zpracování v domácnosti, proto se prodává a používá převážně mletý.
Historie muškátového ořechu
Muškátový ořech dovezli do Evropy prvně arabští obchodníci v 11. století. Ale protože tehdy rostl jen na několika malých ostrovech v dnešní východní Indonésii, byla jeho cena tak astronomická, že se jako koření takřka nepoužíval. Teprve v 16. století, kdy portugalské lodě dopluly do Indie a objevily slavné ostrovy koření – Moluky, rozběhl se velký obchod s tímto kořením. V 17. století získali nad oblastí nadvládu Holanďané a podařilo se jim získat na produkci muškátového ořechu monopol. Několik málo ostrovů, kde Muškátovník pravý (Myristica fragrans) rostl, obsadili a pečlivě hlídali, aby se nikomu nepodařilo získat sazenici tohoto vzácného stromu. Obchody řídila mocná Východoindická společnost, která dosahovala astronomických zisků, měla vlastní armádu a razila vlastní mince. Holandský monopol se podařilo prolomit Francouzům, když se jim podařilo v 18. století propašovat zdravé sazenice z ostrova Banda. Pěstování muškátového ořechu se rozšířilo po celé Indonésii a do Grenady (ostrovní stát v Karibiku).
Pěstování a zpracování muškátového ořechu
Muškátovník pravý (Myristica fragrans) je stálený strom vysoký 5-15 m se sytě zelenými listy 10-20 cm dlouhými. Drobné květy připomínají květy konvalinky. Plodem jsou bobule podobné meruňkám okrově žluté barvy. Ve zralosti plody pukají a odhalují semeno pokryté masitým míškem, rozděle¬ným na 10-15 úzkých, jasně červených proužků. Tento míšek se ze semen strhává, suší se, a když zlatově zežloutne, prodává je jako „muškátový květ“. Vlastní semeno je ještě kryto tvrdou skořápkou, po jejímž odstranění zbude vlastní "jádro" (endosperm) se síťovaným povrchem a bělošedě mramorovaným obsahem, nazývané "muškátový ořech".
Doplňkové parametry
Kategorie: | Koření jednodruhové |
---|---|
Koření podle druhu: | bylinky |
koření podle použití: | marinády, zálivky, omáčky, pečivo, moučníky, polévky, saláty, zapékaná zelenina, těstoviny |
Kvalitu pro vás porovnat do tabulky neumíme :), rozhodně to ale budou umět vaše chuťové a čichové pohárky. Jé úžasné znovu cítit vůně tak jak mají být.: | |
Cenové porovnání bylo provedené k 5. 9. 2017. Jako příklad uvádíme porovnání za hřebíček v přepočtu na 100 g::: | |
Solomon 60 ml / 20 g á 23,- Kč: | 115,- Kč |
Gřešík, 20 g á 25,- Kč: | 125,- Kč |
Davídkovo koření, 70 ml á 35,- Kč: | 150,- Kč |
Kotanyi 18g á 35,- Kč: | 194,- Kč |
Vitana 18 g 35,- až 40,- Kč: | 194,- Kč |
Sáčky se zipem umožňující opakované vzduchotěsné uzavření. Jsou vyrobené z třívrstvého materiálu podobné konstrukce jako nápojové kartony a zaručují zachování kvality po celou dobu minimální trvanlivosti: | |
Kořenky jsou vyrobeny z kvalitního plastu (PET) vyvinutého speciálně pro uskladnění koření (dokáže pohltit 90% UV záření). : | |
PET je moderní materiál, který v čím dál větší míře nahrazuje tradiční sklo. Oproti sklu má značné výhody: je nerozbitný, lehčí, levnější a přitom si zachovává důležité vlastnosti jako chemická netečnost, krystalická čistota a neprodyšnost.: |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat komentář