Mandlová mouka Premium Carmel 500+50 g
Kód: BD 04Detailní popis produktu
BioDetox MANDLOVÁ mouka PREMIUM CARMEL 500 + 50 g
-
přirozeně bezlepková potravin - ve srovnání s klasickou moukou má 3x nižší obsah sacharidů
-
je zdrojem mnoha vitamínů a minerálů - nejvíc obsahuje vitamín E a B. Dále obsahuje draslík, zinek, fosfor, železo, vápník, hořčík a nenasycené kyseliny. Obsahuje také nenasycené mastné kyseliny, které mohou působit preventivně proti některým onemocněním. Jsou velmi dobrým zdrojem aminokyselin.
-
vitamín E přispívá k ochraně buněk před stresem, draslík přispívá k normálnímu činnosti nervové soustavy, svalů a udržení normálního krevního tlaku, zinek přispívá k normálnímu metabolismu makroživin, mastných kyselin a vitamínu A. Přispívá k normální plodnosti a reprodukci. Zinek přispívá k udržení norálního stavu kostí, nehtů, vlasů a pokožky. Přispívá také k udržení normálního stavu zraku, funkci imunitního systému a pomáhá chránit před stresem. Železo přispívá k tvorbě červených krvinek a hemoglobinu, k přenosu kyslíku v těle, správné funkci imunitního systému, snížení únavy a vyčerpání v těle.
-
mandlovou mouku můžeme konzumovat i syrovou, jako přídavek do různých smoothie, kaší nebo do jogurtu
-
nejčastěji se používá při pečení dortů a cukroví, do krémů a dezertů
-
z mouky můžete připravit i lahodné, výživné rostlinné mléko či marcipán
-
mandlovou moukou můžeme v receptech nahradit až polovinu množství běžné mouky
-
neosahuje lepek, je tedy vhodná i pro celiaky
Složení: 100 % mleté loupané mandle
Přísady: Neobsahuje barviva ani konzervační látky.
Nutriční hodnoty ve 100 g :
Energetická hodnota: 2393 kJ / 572 kcal
Tuky: 52 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 4,74 g
Sacharidy: 20,5 g
- z toho cukry 4,2 g
Vláknina: 12,9 g
Bílkoviny: 20 g
Sůl 0,04 g
Energetická hodnota: 2393 kJ / 572 kcal
Tuky: 52 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 4,74 g
Sacharidy: 20,5 g
- z toho cukry 4,2 g
Vláknina: 12,9 g
Bílkoviny: 20 g
Sůl 0,04 g
Země původu: Izrael
Alergeny: 8- Skořápkové plody. Produkt splňuje požadavky pro potravinu "bez lepku" dle Prováděcího nařízení komise (EU) č. 828/2014.
Skladování: Ukládejte mimo dosah dětí. Při skladování a přepravě chraňte před slunečním světlem a teplotami nad 25°C. Po otevření uchovávejte v uzavřeném obalu v suchu a temnu a spotřebujte do 3 měsíců.
Mandlová mouka se skládá pouze z rozemletých mandlí. Obsahuje pozoruhodné množství živin, včetně vysoké koncentrace zdravých tuků, vlákniny a bílkovin. Dále je skvělým zdrojem sacharidů, zejména pro ty, kteří ve své stravě eliminují pečivo a pšeničnou mouku. Mandlová mouka má také značné množství vitaminu E, železa, riboflavinu, vápníku, draslíku a hořčíku.
Jak prospívá našemu zdraví?
Pro zdravé srdce
Mandlová mouka obsahuje správné množství mononenasycených tuků, které se řadí mezi takzvanou „dobrou" formu cholesterolu a pomáhá tak předcházet kardiovaskulárním onemocněním.
Pro lepší trávení a redukci hmotnosti
Díky obsahu vlákniny může mandlová mouka zlepšit peristaltický pohyb střev, celkově posílit trávicí soustavu, zmírnit příznaky zácpy a průjmu. Vzhledem k obsahu živin v mandlové mouce, ve srovnání s běžnou moukou, přispívá k úbytku hmotnosti tím, že více a na delší dobu zasytí, a také dodá tělu spoustu cenných živin. Dokonce poslední vědecké výzkumy poukazují i na souvislost mandlové mouky s prevencí rakoviny tlustého střeva.
Sacharidy, které dodají energii
Není sacharid jako sacharid! Oproti běžné mouce, která obsahuje spíše jednoduché cukry, je mandlová mouka bohatým zdrojem prospěšných sacharidů, které mají velký vliv na podporu fyzické i psychické energie.
Přispívá k regulaci krevního cukru
Mandlová mouka na rozdíl od té běžné není pronásledována výkyvy krevního cukru, právě naopak. Účinné látky obsažené v mandlové mouce přispívají k pozvolnému uvolňování glukózy a inzulinu.
Pro zdravé kosti
V mandlové mouce je správné množství železa, hořčíku, draslíku a vápníku, což napomáhá zvýšit minerální hustotu v kostní dřeni a předcházet tak řadě onemocněním.
Jak mouku používat?
Pro mandlovou mouku existuje nespočet způsobů využití. Může totiž nahradit běžnou mouku téměř v každém receptu, stačí běžnou mouku v receptu vyměnit za polovinu až stejný díl mandlové. Jediné, co je potřeba, je zvýšit množství kypřicího prášku či droždí, protože mandlová mouka je o něco těžší než obyčejná. Pokud mandlovou mouku používáte jen pro chuť, můžete mouku namíchat půl na půl.
Mandlovou mouku můžete použít například na přípravu koláčků, sušenek, zkrátka ve sladkých těstech je jako doma. Dále se využívá i na přípravu chleba i pizzy, nebo ji můžete použít k obalení masa před smažením „na přírodno“. V podstatě můžete tuto mouku používat stejným způsobem jako běžnou mouku.
Chléb z mandlové mouky
(převzato z portálu uzdravtesejidlem.cz)
A je to tady! Chléééb! Chlebíček z mandliček. Kdykoliv jsem se zmínila, že peču chléb bez mouky, nastala panika a následovala otázka: "A z čeho pečeš, když ne z mouky?" Když jsem odpověděla, že ho peču z ořechů, tedy konkrétně z mandlí, přišel další šok.
A pak už jen: "Máš recept? Sem s ním!"
Tento recept je z knihy Elaine Gottshall "Breaking The Vicious Cycle" s podtitulkem "Uzdravte se jídlem", kterou jsme si objednali ze zahraničí, protože u nás ji prozatím nelze zakoupit. Musím se přiznat, že jsem si říkala: "Pane Bože, jak já upeču chleba z ořechů?!!" Ale touha po uzdravení byla tak velká, že jsme se do pečení chleba pustili společně. Netvrdím, že napoprvé byl náš chleba dokonalý, je zde potřeba určité zkušenosti a praxe. Já osobně bych tenkrát v knize s recepty uvítala více podrobností. Pokusím se to napravit a být v popisu co nejkonkrétnější.
Chléb se dá upéct i s menším množstvím mandlové mouky, dá se místo ní využít zelenina, ale musí se pak dát do formy. Recept na další variantu chleba je třeba pekanový chléb, který je v našem SCD průvodci. Je pečený z menší dávky ořechů a je doplněn mrkvičkou. Není tak moc hutný jako tento klasický mandlový, zase je daleko měkčí. Díky pekanům se dá upéct již ve třetí fázi uzdravování pomocí SCD.
A pak už jen: "Máš recept? Sem s ním!"
Tento recept je z knihy Elaine Gottshall "Breaking The Vicious Cycle" s podtitulkem "Uzdravte se jídlem", kterou jsme si objednali ze zahraničí, protože u nás ji prozatím nelze zakoupit. Musím se přiznat, že jsem si říkala: "Pane Bože, jak já upeču chleba z ořechů?!!" Ale touha po uzdravení byla tak velká, že jsme se do pečení chleba pustili společně. Netvrdím, že napoprvé byl náš chleba dokonalý, je zde potřeba určité zkušenosti a praxe. Já osobně bych tenkrát v knize s recepty uvítala více podrobností. Pokusím se to napravit a být v popisu co nejkonkrétnější.
Chléb se dá upéct i s menším množstvím mandlové mouky, dá se místo ní využít zelenina, ale musí se pak dát do formy. Recept na další variantu chleba je třeba pekanový chléb, který je v našem SCD průvodci. Je pečený z menší dávky ořechů a je doplněn mrkvičkou. Není tak moc hutný jako tento klasický mandlový, zase je daleko měkčí. Díky pekanům se dá upéct již ve třetí fázi uzdravování pomocí SCD.
Ingredience
- mandlová mouka - 4 - 5 šálků
- vejce - 4L nebo 5M
- máslo (kokosový olej) - 1/2 šálku
- tvrdý tvaroh - 2 kusy (400 g)
- sůl - 2 lžičky
- kmín - 3 lžičky
- soda - 1/2 lžičky
Postup
1. Ve větší míse rozmixuji ponorným mixérem vejce, rozpuštěné máslo (kokosový olej), tvrdý tvaroh (v rukách ho rozmělním než ho dám k vejcím a máslu), sůl, kmín a sodu.
2. Pak postupně vmíchám 4 - 5 šálků (ne vrchovatých, mouky dávám asi půl centimetru pod okraj) mandlové mouky - tahle část přípravy před pečením je celkem náročná na fyzičku, chce to prostě bicepsy :)
Nepoužívám domácí pekárnu, ale je fakt, že jeden čas jsem o ní uvažovala. Mám dojem, že někdo z vás mi ale psal, že chlebík v pekárně zkusil a šlo to. Je na vás, zda to vyzkoušíte.
Vytvořím těsto, které by se mělo snadno odlepovat od stěn, držet pohromadě a vzít do ruky. Pokud to tak není, přidám ještě mandlovou mouku a do těsta ji zapracuji. Za pomocí zvlhčených rukou vytvaruji z těsta na pečícím papíru nižší bochánek - kvůli snadnějšímu propečení, pěkně ho vyhladím, přenesu na crisp talíř a dám ho do předehřáté kombinované trouby péct na 125 stupňů, 650W po dobu asi 40 minut.
Nepoužívám domácí pekárnu, ale je fakt, že jeden čas jsem o ní uvažovala. Mám dojem, že někdo z vás mi ale psal, že chlebík v pekárně zkusil a šlo to. Je na vás, zda to vyzkoušíte.
Vytvořím těsto, které by se mělo snadno odlepovat od stěn, držet pohromadě a vzít do ruky. Pokud to tak není, přidám ještě mandlovou mouku a do těsta ji zapracuji. Za pomocí zvlhčených rukou vytvaruji z těsta na pečícím papíru nižší bochánek - kvůli snadnějšímu propečení, pěkně ho vyhladím, přenesu na crisp talíř a dám ho do předehřáté kombinované trouby péct na 125 stupňů, 650W po dobu asi 40 minut.
Chléb si můžete upéct v několika chuťových variantách:
1. varianta - "na sladko" - je to výše popsaný postup. Na takový chléb pak můžete jednoduše namazat máslo a domácí marmeládu. Jen bych místo 2 lžiček soli dala pouze jednu.
2. varianta - "cibulový" - nakrájejte 3 červené cibule najemno, na oleji orestujte a vmíchejte do hotového těsta.
3. varianta - "bylinkový" - do těsta vmícháte bylinku, kterou máte rádi. Já používám třeba čerstvou bazalku, kterou nakrájím nadrobno a ještě přidám na plátky nakrájené 3 stroužky česneku.
1. varianta - "na sladko" - je to výše popsaný postup. Na takový chléb pak můžete jednoduše namazat máslo a domácí marmeládu. Jen bych místo 2 lžiček soli dala pouze jednu.
2. varianta - "cibulový" - nakrájejte 3 červené cibule najemno, na oleji orestujte a vmíchejte do hotového těsta.
3. varianta - "bylinkový" - do těsta vmícháte bylinku, kterou máte rádi. Já používám třeba čerstvou bazalku, kterou nakrájím nadrobno a ještě přidám na plátky nakrájené 3 stroužky česneku.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat komentář