Přidejte se k nám a už vám nic neunikne ❤️. Co všechno získáte "obyčejnou registrací"? 1. Uvidíte CELOU nabídku e-shopu. 2. Možnost nákupu vybraných produktů za VIP ceny. 3. Možnost pronakupovat se na věrnostní slevy ve výši až 5 %.

Kurkuma mletá 30 g

Kód: SOL 577 SOL 573 SOL 576 Zvolte variantu
Neohodnoceno
36 Kč / ks 24 Kč / ks 140 Kč / ks od 24 Kč / ks
Na dotaz Na dotaz Na dotaz Zvolte variantu
balení
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.

Nejrozšířenější koření indické kuchyně provoní jídla dřevito-květinovou vůní. Kromě toho je např. v Ájurvédě používána jako bylina s protizánětlivým účinkem, bojuje proti virům, bakteriím, rakovině a řadě dalších zdravotních problémů.

 

 

Detailní informace

Detailní popis produktu

Kurkuma mletá 30 g
  • nejrozšířenější koření indické kuchyně provoní jídla dřevito-květinovou vůní
  • v Ájurvédě je používána jako bylina s protizánětlivým účinkem, bojuje proti virům, bakteriím, rakovině a řadě dalších zdravotních problémů
Kurkuma mletá
Kurkuma se používá pro svoji výraznou žlutou barvu do rýže, omáček a polévek. Špetku kurkumy můžeme přidat i do těsta na knedlíky nebo na pečivo. Je základní součástí směsí karí.
Jiné názvy: indický šafrán, kurkumín, žlutý zázvor
Anglický název: turmeric
Latinské jméno: Curcuma longa
Používaná část rostliny: kořen
Chuť a vůně: nepříliš výrazná, kořenitá a zemitá vůně
Zeměpisný původ: Indie
Použití kurkumy v kuchyni:
Kurkuma se nejčastěji používá v indické kuchyni, kde je součástí kultury již více jak 4000 let. Je oblíbená hlavně pro svoji výraznou žlutou barvu. Kurkuma je jedním z nejvýraznějších přírodních barviv a používá se nejčastěji na barvení rýže, omáček, polévek, těstovin i dezertů. Důležitou složkou je samozřejmě ve všech žlutých kari.Slovo kari je tamilský výraz pro omáčku podávanou s masem i zeleninou obvykle s rýží. Tamil Nadu je jižní Indický stát a místní kuchyně ovlivnila nejen celou Indii a blízké okolí, ale postupně takřka celý svět. Za rozšíření nepřesného výrazu kari pro všechno kořeněné jídlo mají na svědomí Britové z doby, kdy Indie patřila do jejich impéria. Nutno však říct, že toto označení zevšednělo nejen v Evropě ale v celé jihovýchodní Asii. Kari se začalo používat jako označení pro kořeněné omáčky s masem nebo zeleninou i jako směsi koření do těchto pokrmů. Každá kultura samozřejmě používá trochu jiné ingredience a postupy a proto dnes již není nic jako „pravé kari“.Tamilská a jihoindická kuchyně používá širokou paletu koření jako je koriandr, zázvor, kurkumu, hřebíček, pepř, skořici, chilli, tamarind, asa foetidu i ořechy a kokos. Jejich kombinací pak dokážou vytvořit kuchaři nepřeberné množství směsí, kterým se obecně říká kari nebo také masala, což znamená doslova směs koření. Indickou specialitou je pražení koření, čímž se ještě více rozvine aroma i chuť. Koření se praží buď těsně před přípravou pokrmu na sucho či na oleji nebo másle, nebo při přípravě směsí, kdy se připravují pasty s vodou, medovinou nebo vínem. Některé skutečně složité recepty na kořenící směsi zahrnují několikanásobné zvlhčování a sušení při vyšší teplotě.Anglické kari je konečně sypké, žluté koření jako ho známe z naší kuchyně. Anglická kuchyně nemá ve světě příliš dobrou pověst, protože není příliš chuťově výrazná. Proto je místní kari velmi jemné, většinou nepálivé a má výraznou žlutou barvu. Koření je nejčastěji používáno do smetanových omáček s hovězím a kuřecím masem.
Kari je jednoznačně celosvětově nejoblíbenější směs. Dokládá to fakt, že kari je jediná směs, se kterou se obchoduje ve velkém. Běžně se totiž obchoduje pouze s celým jednodruhovým kořením, které si zpracovatelé sami melou a míchají. Jedinou výjimkou je právě oblíbené kari.
Historie:
Kurkumu používají lidé již více jak 4000 let. Ve své domovině- jižní Indii je důležitou složkou nejen kuchyně, ale i pro náboženské obřady. V Hindských obřadech symbolizuje slunce, je symbolem prosperity a bohatství. Je jí připisována velká moc a kousky kurkumy se dávali novorozencům kolem krku pro ochranu. Byla a stále je velmi důležitou součástí ajurvédské medicíny, kde byla požívána jako povzbuzující prostředek.
Pěstování a zpracování:
Kurkuma dlouhá (Curcuma longa) je vytrvalá bylina s hlízovitým oddenkem, z něhož vyrůstají kořeny. Má dlouhé listy (50 cm) a mezi nimi přímý, poměrně krátký (asi 15 cm vysoký) stvol, zakončený hustým klasem bledožlutých květů. Pěstování je podobné jako u zázvoru. Do vzdušné, písčité půdy se sází kousky oddenků a rostou 9-10 měsíců. Vyžadují teplé podnebí, dostatek světla a nesmí být přemokřené. Sklízí se při žloutnutí spodních listů a může sklízet.

Studie se vzácně shodují: kurkumin je málem zázrak
zdroj: vitalia.cz, Autor: Wikipedia.org / Simon A. Eugster, podle licence: CC BY-SA 3
Je to až překvapivé, jak pozitivně vycházejí pro kurkumin prakticky všechny studie z poslední doby. Otázkou samozřejmě i tak zůstává, jak nejlépe ho přijímat – a také kolik.
Doba čtení: 4 minuty
Kurkuma se vyrábí z kurkumovníku (Curcuma longa) a je základní složkou kari. Pro potravináře je kromě chuti zajímavá i tím, že je hezky žlutá až žlutooranžová. Kromě toho má však indický šafrán, jak se kurkuma rovněž označuje, i mnohé zajímavé zdravotní účinky.
Její hlavní účinná složka, kurkumin, bývá proto součástí výživových doplňků, které mají posilovat játra, fungují jako antioxidant i protizánětlivě (včetně různých artróz, osteoporóz apod.). Někdy se uvádí i účinnost proti rakovině, snižování cholesterolu, respektive potlačování kardiovaskulárních chorob.
Gram kurkuminu denně
Samozřejmě v podobných případech je třeba trochu obezřetnosti, protože to vše působí až příliš zázračně – a když k tomu výrobce doplňků dodá ještě něco o tradiční orientální medicíně, všechny ty ajurvédy apod., pak by zákazník měl zostražitět ještě více.
Nicméně prospěšnost kurkumy potvrzuje i řada nových výzkumů – ba dokonce tento všelék prý pozitivně působí i na ještě mnohé další neduhy.
Výzkum z Monash University například tvrdí, že 1 gram kurkuminu denně by mohl zlepšovat pracovní paměť a mít pozitivní dopad také v prvních stadiích cukrovky. Studie byla provedena na Tchaj-wanu u lidí starších 60 let a autoři samozřejmě dodávají, že závažnost příslušných problémů poroste celkově s tím, jak světová populace stárne a dožíváme se stále vyššího věku. Kurkuma oproti placebu prý fungovala nejenom „obecně“, ale skutečně zlepšovala pracovní paměť již několik hodin po požití. Studie publikovaná v Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition doporučuje používat kurkumu přímo jako prevenci demence.
Jak zvýšit účinnost kurkuminu
Další výzkum se zaměřuje především na otázku, jak se kurkumin vstřebává. Dochází k tomu prý hlavně v žaludku a látka se zmetabolizuje celkem rychle, aniž přitom přinese veškeré možné přínosy. Dostat kurkumin dále by mohlo prý znamenat zapojit látku účinněji i do boje proti rakovině střeva.
Výzkum z Ohio State University publikovaný PLoS ONE se obecně zaměřuje na způsoby aplikace kurkuminu. Smíchá-li se s ricinovým olejem a polyethylenglykolem, čímž vznikne jakási emulze (pardon – nanoemulze, praví článek), v této podobě prospívá střevům a zde se také nerozložený dostane do krve. Oproti kurkumě prostě rozmíchané ve vodě je pak v krvi koncentrace kurkuminu prý až desetinásobná.
Myši takto krmené lépe reagovaly na zánětlivá onemocnění, méně snadno se u nich vyvíjela obezita či onemocnění srdce. Otázkou je, zda tedy kurkumin takto užívat preventivně, nebo až v případě potíží. Navrhuje se menší dávka pořád a vysoká třeba v případě chronických zánětů.
Zde se jako klíčové zdá, že kurkumin je tedy účinnější přijímat s tukem, což kapsle výživového doplňku nemusí splňovat. Možná z tohoto hlediska tedy i sypat kari ne na rýži, ale na tu část pokrmu, která se smaží?
Prokázané protirakovinné účinky
Kurkumin a jeho prospěšnost pro střeva byly i tématem studie na University of Arizona. Závěrem publikovaným v časopisu PLoS One je, že kurkumin má skutečně protirakovinné účinky. Neřešilo se, zda zabrání samotnému vzniku choroby, ale závěr zní, že u nádorů tlustého střeva blokuje tvorbu metastáz. Ovlivňuje totiž syntézu kortaktinu, což je protein umožňující buňkám pohyb. V rakovinných buňkách je kortaktin často syntetizován (exprimován) nadměrně, takže se pak mohou jako metastáze šířit i do jiných částí těla; objevení metastáz zpravidla z pohledu pacienta znamená konečný verdikt. Kurkumin dokáže kortaktin vypnout (což má zase souviset s enzymem PTPN1 a fosforylací, ale technické detaily přeskočme).
Koření proti depresi
A konečně, na Murchod University přišli se studií, podle které může kurkumin fungovat jako antidepresivum. Ve dvojitě slepém experimentu (tj. polovina účastníků dostává placebo, přičemž ani lékař neví, kdo dostává co) bylo 56 dobrovolníkům s těžkou depresí podáván gram kurkuminu denně. Podobné pokusy byly již dříve provedeny na zvířatech, nicméně teď se potvrdilo, že kurkumin pomáhá i lidem.
Nejlépe to prý zabíralo u té formy deprese, která se projevuje ztrátou chuti k jídlu a zvýšenou spavostí (hypersomnie). Autor studie Adrian Lopresti soudí, že deprese zřejmě není jen záležitostí metabolismu serotoninu, na což obvykle cílí dnešní léčba. Možná má alespoň část pacientů „něco nedobrého s mozkem“ v důsledku zánětu, kurkumin pak prostě pozitivně působí svými protizánětlivými účinky.
Kurkumin – zdravé éčko
Kromě kari se kurkuma přidává také do hořčice a worcesteru. Jako přídatná dávka se kurkumin v potravinách označuje kódem E 100. Uvádí se, že se používá třeba jako náhražka vajec, aby pečivo bylo hezky (a levně) žluté. Najdeme ho ovšem i v řadě jiných výrobků (www.emulgatory.cz/seznam-ecek/E100).
Kurkuma neboli indický šafrán
Otázkou zůstává, zda vyšší dávky by mohly mít ještě vyšší dopad, nicméně zajímavé je, že zde opět byl aplikován gram kurkuminu denně, což se tedy zdá být prospěšné každopádně. Obsah ve výživových doplňcích a jejich vhodnou dávku si každý u konkrétního preparátu jistě spočítá sám. Ale kolik kari bychom měli sníst, abychom do sebe dostali potřebnou dávku v potravě? Bohužel to moc nejde, protože kurkuma obsahuje kurkuminu v několika málo jednotkách procent, takže i kdyby kari bylo čistou kurkumou, museli bychom se ukořenit. Jiná věc je, že samotný plod kurkumy lze kupovat i pěstovat a používat v kuchyni při vaření.

Doplňkové parametry

Kategorie: Koření jednodruhové
Koření podle druhu: bylinky
koření podle použití: omáčky, pečivo, moučníky, polévky, pomazánky, těstoviny

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: