Kmín celý
Kód: SOL 532 SOL 533 SOL 534 SOL 530 SOL 531 Zvolte variantuDetailní popis produktu
Kmín celý
-
země původu Česká republika
-
dvouletý - chuťově mnohem výraznější než jednoleté kmíny z dovozu
-
skvělý na kapra, pečeně, ale i do domácího chleba
-
skladujte v suchu a teple
-
vybrat si můžete balení v praktických třívrstvých sáčcích či v kořenkách
-
domácí i gasto balení vhodné nejen do restaurací, ale i do všech domácností, kde se hodně vaří
Kmín drcený - všeobecné informace:
Drcený kmín se přidává do polévek, omáček, k masům nebo do salátů. Výborně se hodí do světlých omáček nebo salátových zálivek, kde by celý kmín vadil. Také se přidává do domácího chleba a pečiva.
Anglický název: caraway
Latinské jméno: Carum Carvi
Používaná část rostliny: semena
Chuť a vůně: kořeněné aroma lehce nahořklé
Zeměpisný původ: severní Afrika, Evropa
Použití kmínu v kuchyni
Kmín má v české kuchyni své neodmyslitelné místo, protože ho používáme již tisíce let. Kmín byl po dlouhá staletí jedním z mála koření běžně k dispozici, proto se používal a používá téměř všude. Na brambory, do polévek, k vepřovému masu, do omáček, do salátů, k drůbeži (kachna a husa), do luštěnin, do uzenin, do pomazánek, do pečiva, při výrobě sýrů, atd.
Esenciální oleje obsažené v kmínu se používají i průmyslově na výrobu likérů, ústních vod, zubních past nebo žvýkaček.
Přesto že se nejčastěji používají jako koření semena kmínu, jedlá je celá rostlina. Lokálně se používají i listy (např. do salátů) i kořen.
Historie kmínu
Kmín je jedním z nejstarších koření. Víme, že byl používán ve starém Egyptě již 3000 let př. n. l., kmín byl nalezen v pyramidách jak v pokrmech zanechaných zemřelým, tak samotný, pro svoji údajnou kouzelnou moc. Byl používán ve starém Řecku i Římě jako jídlo i jako lék. Řecký lékař Dioscorides často doporučoval olej z kmínu na různé kožní potíže. Armáda římského císaře Julia Césara byla zásobována chlebem z kořene kmínu, a sám císař ho měl ve velké oblibě. Během středověku se kmín rozšířil po celé Evropě a začal se hojně používat do pečiva i do likérů.
cenové porovnání
Kvalitní koření má zásadní vliv na kvalitu jídla a tedy i na konečný výsledek vašeho často i hodinového snažení. Určitě se tedy vyplatí kupovat koření kvalitní, obzvláště když je za levnější láci než to v supermarketech. Cenové porovnání výrazně ovlivňuje i kvalita balení - obyčejný sáček, zatahovací, zatahovací s ochranou folií, kořenka či kbelíček pro opakované použití i jinde v domácnosti - a proto by bylo zavádějící dát vedle sebe jen cenové údaje. Je tu však naštěstí ještě jiná možnost porovnání - a to je VŮNĚ. Věříme, že jakmile si přivoníte ke koření z naší nabídky, budete mu věrní už po zbytek vašeho vaření.
Pro základní orientaci jsme pro vás přesto udělali cenové porovnání 23. září 2020 pro často používané druhy koření. Zdrojem cen byly webové stránky jednotlivých výrobců, přepočet je na 100 g koření.
směsi koření | Kulinář | Solomon | Gřešík | Kotanyi | Vitana |
koření na čínu | 56,25 | 76,66 | 93,33 | 74,07 | 71,43 |
gulášové koření | 45,- | 51,02 | 77,5 | 76,92 | 82,14 |
grilovací koření (univerzální) | 64,28 | 71,42 | 85,- | 80,- | 66,66 |
steak (univerzální) | 70,- | 97,5 | x | 57,5 | 71,43 |
polévkové bylinky | 77,77 | 146,- | 70,- | 250,- | 271,43 |
jednodruhové koření: | |||||
pepř černý celý | 84,28 | 83,33 | 92,5 | 115,- | 116,66 |
majoránka | 193,33 | 250,- | 140,- | 266,7 | 240,- |
kmín drcený | 55,71 | 65,71 | 48,- | 68,- | 53,57 |
bobkobý list | x | 380,- | 250,- | 400,- | 566,7 |
Doplňkové parametry
Kategorie: | Koření jednodruhové |
---|---|
Koření podle druhu: | bylinky, pečivo, moučníky |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat komentář