Dezerty jedna báseň
Kód: VOK 08Detailní popis produktu
Otevíráte knihu, která je plná úžasných delikates. Vedeni krok za krokem mistryní cukrářkou je snadno připravíte i doma. Společně s ní procházejte základním postupem, nic nevynechávejte ani nepřeskakujte, vyvarujte se chyb, na které upozorňuje, a upečete vynikající francouzské dezerty – makronky, madlenky, cannelés, financiers, kokosky, vaflové trubičky, lodičky z Marseille nebo bretaňské karamelky.
Dezerty jedna báseň, Mirka van Gils Slavíková
-
počet stran: 128
-
rozměr: 187 x 240 mm
-
hmotnost: 530 g
-
vazba: pevná
Máte mlsný jazýček? A jaké dobrůtky jsou nejblíž vašemu srdci? Někdo rád co nejvíc čokolády, jiný radši nadýchané, krémové a šlehačkové zákusky, a další třeba i zdravější variace z mrkve, kukuřičné mouky, červené řepy, a tak dál…
Tak jako tak, kdo by si občas něco sladkého nedal?
Paní Slavíková procestovala celý svět. Sesbírala řadu mezinárodních ocenění za své cukrářské umění: kromě jiného je třeba držitelkou světové ceny za práci s karamelem. A výsledky jejího sladkého kouzelnictví ochutnaly takové osobnosti jako třeba Nelson Mandela, Angela Merkelová, či Daniel Craig, představitel Jamese Bonda, a také americká politička Condoleezza Riceová, pověstná tím, že sladké prostě nejí a nepotřebuje a nechce...pokušení z dílny paní Slavíkové jednoduše neodolala!
Dezerty jedna báseň, nejnovější kniha paní Slavíkové, představuje hezkou řádku receptů: makronky, madlenky, cannelés, financiers, kokosky, vaflové trubičky, lodičky z Marseille, a další a další. Autorka si opravdu dala záležet, důkladně studovala všechny původní, staré recepty a zjišťovala, odkud co pochází. Kromě jiného přišla také na to, že některé ingredience bude zapotřebí vyměnit, nahradit něčím jiným. Původ některých receptů totiž sahal až do středověku a od té doby se chutě (a ingredience) hodně změnily.
Na téma používání tvarohu, které se zdá být rozšířenější u nás než v jiných zemích, paní Slavíková neváhá ani chvilku. „Na náš český tvaroh nedám dopustit,“ tvrdí rozhodně, „ten jednoduše nemá konkurenci. I všechny cheesecaky s ním chutnají mnohem lépe.“
Souhlasila i s názorem, že nám chybí umění vychutnávat. Francouzi se nenechali natolik zviklat západními trendy a pořád si dokáží jako praví labužníci užít dobré jídlo bez zbytečných výčitek svědomí.
Souhlasila i s názorem, že nám chybí umění vychutnávat. Francouzi se nenechali natolik zviklat západními trendy a pořád si dokáží jako praví labužníci užít dobré jídlo bez zbytečných výčitek svědomí.
Potěšte své chuťové pohárky lahůdkami z knihy Dezerty jedna báseň. U každého receptu je uveden stupeň složitosti a některé jsou úplně nenáročné na přípravu - prostě i pro ty nej-nej začátečníky. Dejte nám v diskusi vědět, co se vám povedlo a jak vám chutnalo. Všem mlsným jazýčkům přejeme hodně zdaru v kuchyni ;-)
Malá knižní recenze - převzato z blogu Na-plech.blogspot.com
Kuchařky si sama nekupuji a to z prostého důvodu, nemám na ně doma místo. Tedy kdyby se našla nějaká, která by mě obzvlášť zaujala, asi bych udělala výjimku, ale ještě jsem na takovou nepotkala. Na kuchařku Dezerty jedna báseň jsem narazila při listování časopisem o vaření a především kvůli její autorce jsem si říkala, že až jí někde v knihkupectví potkám, tak si jí určitě minimálně prolistuji. Mirka Slavíková patří k nejlepším a nejuznávanějším českým cukrářkám, takže jsem na její kuchařku byla moc zvědavá. Shodou okolností tuto kuchařku dřív než já potkal v knihkupectví můj taťka a tak se stalo, že jsem jí dostala dárkem k narozeninám a měla jsem to bez práce a rozhodování, zda jí potřebuji či nikoliv:-) Knížka je naštěstí poměrně skladná a jejích 124 stran se vejde i do mého pidibytu.
Co se týká obsahu ten je zaměřen především na francouzské sladké pečivo - makronky, madlenky, financiers, kokosky a jim podobné. Nejde tedy o žádné o supersložité recepty nad jejichž přípravou by člověk trávil hodiny času. Ozvláštněním celé knížky je malá exkurze do historie jednotlivých pochutin, díky které je přiblíženo pozadí vzniku receptů. Na dalších stránkách jsou pak jednotlivé recepty většinou v několika různých chuťových obměnách.
Za velké plus knížky považuji fotografie u každého receptu a použití kvalitního papíru. Také se mi líbily střípky z historie, které v člověku vzbuzují chuť recepty ihned vyzkoušet. Kdo by také nechtěl ochutnat sladkost oblíbenou na dvoře královny Marie Antoinetty? Co mě naopak moc nezaujalo je styling fotografií, který na mě mnohdy působil smutným a tmavým dojmem, ale to je věc vkusu. Recepty jsou sepsané stručně, což do značné míry souvisí s jejich jednoduchostí. Pouze v případě makronek bych začátečníkům doporučila pro zdárný výsledek načerpat informace i jinde (třeba zde u mě na blogu nebo prohledejte internet).
Knížka Dezerty jedna báseň rozhodně nepatří k těm, které by musel mít každý ve své knihovně, mně se ale svým zaměřením trefila do vkusu. Mimo makronek je pro mě většina receptů nová a svou jednoduchostí i lákavá k vyzkoušení. Konečně snad také použiji formu na madlenky, která je součástí mé domácnosti už přes rok. Prvním receptem, který jsem vyzkoušela byly financiers a to hlavně proto, že jsem krásně zužitkovala bílky, které mi zbyly z výroby žloutkového krému, o tom ale až jindy:-)
Knížka Dezerty jedna báseň rozhodně nepatří k těm, které by musel mít každý ve své knihovně, mně se ale svým zaměřením trefila do vkusu. Mimo makronek je pro mě většina receptů nová a svou jednoduchostí i lákavá k vyzkoušení. Konečně snad také použiji formu na madlenky, která je součástí mé domácnosti už přes rok. Prvním receptem, který jsem vyzkoušela byly financiers a to hlavně proto, že jsem krásně zužitkovala bílky, které mi zbyly z výroby žloutkového krému, o tom ale až jindy:-)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat komentář