Přidejte se k nám a už vám nic neunikne ♥. Co všechno získáte "obyčejnou registrací"? 1. Uvidíte CELOU nabídku e-shopu. 2. Možnost nákupu vybraných produktů za VIP ceny. 3. Možnost pronakupovat se na věrnostní slevy ve výši až 5 %.

Čubrica

Kód: SOL 92 SOL 90 SOL 91 SOL 88 SOL 89 Zvolte variantu
Neohodnoceno
360 Kč / ks 40 Kč / ks 205 Kč / ks 25 Kč / ks 155 Kč / ks od 25 Kč / ks 360 Kč / 1 kg 1 000 Kč / 1 kg 683 Kč / 1 kg 833 Kč / 1 kg
Externí sklad, dodání do 2-10 dnů Externí sklad, dodání do 2-10 dnů Externí sklad, dodání do 2-10 dnů Externí sklad, dodání do 2-10 dnů Externí sklad, dodání do 2-10 dnů Zvolte variantu
balení
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Můžeme doručit do:
1.11.2021 1.11.2021 1.11.2021 1.11.2021 1.11.2021 Zvolte variantu
Oblíbená směs v balkánské kuchyni pro přípravu mletých i jiných mas, zapékané zeleniny, do salátů, polévek a luštěninových pokrmů.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Čubrica

  • oblíbená směs v balkánské kuchyni pro přípravu mletých i jiných mas, zapékané zeleniny, do salátů, polévek a luštěninových pokrmů
  • původ čubrice je v Bulharsku. V bulharské kuchyni se používá výraz čubrica pro saturejku i pro směs postavenou na saturejce. Dále ve složení čubrice najdeme pískavici dodávající ořechovou chuť, papriku nebo petržel.
  • čubrica je skvělá do zeleninových salátů, zvláště z rajčat a paprik
  • často se používá do mletých mas jako například mleté špízy kofta, pečené na ohni
  • složení: česnek, pískavice, sůl (14 %), saturejka, paprika, petržel, pepř
Čevapčici - u nás téměř zapomenutá bulharská pochoutka
 
Kdysi jsme tento pokrm (jen psaný s b, nikoliv s p) nacházeli na jídelním lístku většiny restaurací takřka denně, pak se, bohužel, vytratil, stejně jako mnoho dalších „socialistických“ jídel. Základem názvu je perské slovo kebab (ten je u nás naopak čím dá populárnější) s tím rozdílem, že čevapčiči se připravuje z mletého masa, obvykle hovězího, jehněčího, skopového či vepřového.
Často jde o jejich směs. U nás bylo čevapčiči mylně považováno za bulharské jídlo, ale existuje v mnoha recepturách pod různými názvy v Bosně, Srbsku, Chorvatsku, Slovinsku, Makedonii a jinde. Za vznik vděčí tomu, že většinu Balkánského poloostrova okupovali Turci. Povstalci, říkalo se jim Hajduci, proti nim bojovali partyzánským způsobem, často střídali místa výskytu. Potřebovali se proto rychle najíst, a tak napichovali kusy různého masa na jehly, které opékali nad ohněm. Kde a jak vznikla dnešní směs mletého masa, těžko říct, každý stát si ji přivlastňuje.
Bulhaři do pokrmu přidávají čubricu
V Srbsku má čevapčiči podobu placičky a název pljeskavica (jde o směs vepřového, hovězího a jehněčího masa), ale obvyklým tvarem jsou menší válečky, zpravidla se jich na talíři podává pět a více. V pouličních stáncích se první čevapčiči začalo prodávat v roce 1933 ve slovinském Mariboru. I když základem je vždycky mleté maso a cibule, další přísady se už mohou hodně lišit.
Zejména pokud jde o koření, Bulhaři si čevapčiči neumějí představit bez čubricy. Ta se prodává i u nás, ale často obsahuje přísady, které jsou cizorodé a vůbec do ní správně nepatří, jako např. chilli. Do originální verze se přidává jen pískavice, saturejka, jedlá sůl, má světle hnědou barvu a není pálivá, jen mírně pikantní, takže umocní přirozenou chuť masa. Hořčice, která se k čevapčiči přidávala u nás, už je vyložený nesmysl.
 
Recept pro celou rodinu
Suroviny:
  • 500 gramů mletého masa, ideálně hovězího a skopového (případně jehněčího)
  • 1–2 polévkové lžíce perlivé minerální vody
  • 1 stroužek čerstvého česneku
  • Sůl a mletý pepř podle chuti
  • 2 lžičky koření čubrica (hlídat si původní, výše zmíněné složení)
  • 2 cibule, nejlépe červené, nakrájené na polohrubo nebo na tenké plátky
  • ½ lžičky jedlé sody (není nutné)
  • Zakysaná smetana (je možné s ní maso pokapat nebo podávat zvlášť)
  • Přílohy – nejlépe bílá bageta, pita chléb, staromilci mohou zvolit bramory
Postup:
Maso promíchejte s minerální vodou, sodou, osolte, opepřete, přidejte čubricu, česnek, cibuli a nechte v chladničce čtyři hodiny odpočinout. Poté utvořte podlouhlé válečky. Pokud chcete, aby vypadaly efektně, napíchněte je na předem namočené dřevěné špejle a grilujte celkem osm minut ze všech stran dohněda.
Přejeme dobrou chuť!

Doplňkové parametry

Kategorie: Kořenící směsi
koření podle použití: grilování, maso: vepřové, hovězí, polévky, saláty, zapékaná zelenina
Kvalitu pro vás porovnat do tabulky neumíme :), rozhodně to ale budou umět vaše chuťové a čichové pohárky. Jé úžasné znovu cítit vůně tak jak mají být.:
U směsí koření většina výrobců využívá normami doporučené množství soli: 43%. Zn. Solomon a Kulinář má obsah soli v kořenicích směsích obvykle jen 13%, v některých dokonce 0%. Začínáte chápat, že porovnávat cenu u směsí koření je tedy vpodstatě nemožné?:
O to víc ovšem potěší, že i při podstatně vyšší kvalitě přesto obě značky poráží takové dominanty na trhu, jako je Vitana či Kotanyi, a velmi často i jinak kvalitativně srovnatelnou zn. Gřešík či Davídkovo koření.:
Cenové porovnání bylo provedené k 5. 9. 2018, a to na nejčastěji užívané Grilovací směsi. Ceny jsou přepočítány na 100 g:
Solomon, grilované křidélko 60 ml / 30 g á 23,- Kč (bez soli): 77,- Kč
Gřešík, grilovací bylinky 40 g á 31,- Kč (bez soli): 78,- Kč
Kotanyi Grilované kuře 30g á 20,- Kč (obsah soli 57%): 67,- Kč
Vitana Grilovací směs 18 g á 20,- Kč (bez soli): 111,- Kč
Petr Stupka (Kyblíček) Grilovací koření 70 g á 42,- Kč (obsah soli 15%): 60,- Kč
Sáčky se zipem umožňující opakované vzduchotěsné uzavření. Jsou vyrobené z třívrstvého materiálu podobné konstrukce jako nápojové kartony a zaručují zachování kvality po celou dobu minimální trvanlivosti:
Kořenky jsou vyrobeny z kvalitního plastu (PET) vyvinutého speciálně pro uskladnění koření (dokáže pohltit 90% UV záření). :
PET je moderní materiál, který v čím dál větší míře nahrazuje tradiční sklo. Oproti sklu má značné výhody: je nerozbitný, lehčí, levnější a přitom si zachovává důležité vlastnosti jako chemická netečnost, krystalická čistota a neprodyšnost.:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole: