Chilli Kashmiri
Kód: SOL 187 SOL 188 SOL 186 SOL 184 SOL 185 Zvolte variantuDetailní popis produktu
Chilli Kashmiri
Pálivost chilli:
Carolina Reaper : 2.000.000 – 2.200.000 SHU
Moruga Scorpion : 1.200.000 – 2.000.000 SHU
Bhut naga jolokia : 750.000 – 1.000.000 SHU
Habanero : 150.000 – 200.000 SHU
Birdeyes : 80.000 – 110.000 SHU
Cayenský pepř : 50.000 – 80.000 SHU
Chilli mleté : 40.000 – 60.000 SHU
Chipotle : 7.500 – 15.000 SHU
Moruga Scorpion : 1.200.000 – 2.000.000 SHU
Bhut naga jolokia : 750.000 – 1.000.000 SHU
Habanero : 150.000 – 200.000 SHU
Birdeyes : 80.000 – 110.000 SHU
Cayenský pepř : 50.000 – 80.000 SHU
Chilli mleté : 40.000 – 60.000 SHU
Chipotle : 7.500 – 15.000 SHU
Kashmiri: 1.500 - 2.500 SHU
Chilli vlákna : 500 SHU
Chilli vlákna : 500 SHU
Použití v kuchyni: omáčky, minutky, zelenina, grilování
Léčivé účinky: zabraňuje srážení krve, aktivuje nervové zakončení reagující na bolest a pomáhá směrovat léky proti bolestem.
Stručný popis
Mírně pálivé chilli pěstované v Indii v podhůří Himálaje. Kašmírské chilli má intenzivní barvu a je používáno k obarvení jídel, stejně jako k dochucení. Často se používá do směsí při grilovaní v tandoori pecích na kuřecí a jehněčí maso, do omáček tikka masala, jalfrezi nebo do curry směsí.
Anglický název: chilli kashmiri
Latinské jméno: Capsicum annuum
Používaná část rostliny: plody
Chuť a vůně: ovocná chuť a vůně je kombinová s jemnou pálivostí
Země původu: Indie
Použití chilli v kuchyni:
Pod označením chilli se skrývá celá škála paprik a papriček různých druhů, odrůd a kultivarů. Přesto, že ve světě se používají i druhy nepálivé, u nás se zažilo označení chilli pro pálivé až extrémně ostré papričky. Pro bohaté aroma a vysoký obsah capsicinu je důležité teplé počasí a dostatek slunce. Z toho důvodu je chilli nejvíce oblíbené v teplých oblastech, jako je Mexiko, Thajsko, Indie, Španělsko nebo Itálie. Použití chilli je takřka neomezené. Mexická kuchyně používá desítky druhů chilli, které se přidávají do masových směsí z vepřového, kuřecího i rybího masa. Do zeleninových a luštěninových pokrmů, kam patří i slavná směs „Chilli“, která se skládá z fazolí, rajčat, paprik a hovězího masa. Thajská kuchyně s oblibou používá čerstvé zelené chilli papričky na přípravu zelených karí past, které se používají nejčastěji na přípravu ryb, mořských plodů nebo kuřecího masa. Do těchto past se často přidává i kokosové mléko nebo arašídová pasta.
Původní obyvatelé střední Ameriky používali chilli na ochucení čokolády, kterou připravovali jako nápoj z drcených kakaových bobů, vody nebo mléka a různého koření (nové koření, vanilka, chilli). Tato exotická příchuť se ostatně používá dodnes a čokoládu s chilli si můžeme běžně koupit.
Léčivé účinky chilli
Kapsaicin obsažený v chilli povzbuzuje krevní oběh, snižuje hladinu cholesterolu a omezuje tvorbu tukových usazenin v tepnách. Také ředí krev, a tím vzniku trombóz, mozkové mrtvice a srdečního infarktu.
Velmi překvapivým zjištěním je, že kapsaicin způsobuje pálivost pouze v počáteční fázi. Potom nastupuje takzvaná analgetické fáze, kdy kapsaicin bolest tlumí. Toho využívají všechny kapsaicinové náplasti proti bolesti a využívá se i při léčbě chronických bolestí. Bylo potvrzeno, že aplikace malého množství kapsaicinu před operací, zmírňuje pooperační bolesti.
Vedlejším účinkem je i zvýšená tvorba endorfinu, který nám navozuje stavy uvolnění a uklidnění. Tento hormon vyplavuje lidské tělo jako reakci na bolest při konzumaci chilli.
Historie
Chilli pro Evropu objevil Kolumbus a pojmenoval ho „pimenta“ (pepř). Obecně se míní, že to udělal z ryze obchodních důvodů a jako důkaz, že jeho cesta měla smysl. Jeho mecenáše nezajímali nové kontinenty a neznámé ostrovy, ale chtěli rychlou a bezpečnou cestu do Indie pro žádané a drahé koření, hlavně pepř. Ještě dvě století si botanici mysleli, že chilli a pepř jsou příbuzné rostliny. Zajímavé je, že o popularitu chilli po celém světě se postarali španělští misionáři, kteří šířili nejen svoji víru, ale i zvyky a kuchyni. Takto se dostalo chilli do Thajska, Indie, Číny a dokonce i zpět do svojí domoviny- Mexika.
Pěstování a zpracování
Papriky jsou jednoroční rostliny, na kterých dozrávají papričky v různých odstínech zelené, žluté, červené až po tmavě fialovou. Používají se jak čerstvé, tak sušené vzduchem nebo kouřem (Chipotle). Sušené papričky se dále zpracovávají a melou na různé hrubosti.
Pálivost paprik je způsobena kapsicinoidy. Nejdůležitější z nich je již zmiňovaný kapsaicin, který byl poprvé izolován v r. 1862. Jeho celkový obsah v paprikách se vyjadřuje pomocí stupnice SHU (Scoville Heat Units).
Doplňkové parametry
Kategorie: | Koření jednodruhové |
---|---|
koření podle použití: | bylinky (jednodruhové), grilování, marinády, zálivky, maso: drůbež, maso: vepřové, hovězí, nápoje, omáčky, saláty, zapékaná zelenina |
Kvalitu pro vás porovnat do tabulky neumíme :), rozhodně to ale budou umět vaše chuťové a čichové pohárky. Jé úžasné znovu cítit vůně tak jak mají být.: | |
Cenové porovnání bylo provedené k 5. 9. 2017. Jako příklad uvádíme porovnání za hřebíček v přepočtu na 100 g::: | |
Solomon 60 ml / 20 g á 23,- Kč: | 115,- Kč |
Gřešík, 20 g á 25,- Kč: | 125,- Kč |
Davídkovo koření, 70 ml á 35,- Kč: | 150,- Kč |
Kotanyi 18g á 35,- Kč: | 194,- Kč |
Vitana 18 g 35,- až 40,- Kč: | 194,- Kč |
Sáčky se zipem umožňující opakované vzduchotěsné uzavření. Jsou vyrobené z třívrstvého materiálu podobné konstrukce jako nápojové kartony a zaručují zachování kvality po celou dobu minimální trvanlivosti: | |
Kořenky jsou vyrobeny z kvalitního plastu (PET) vyvinutého speciálně pro uskladnění koření (dokáže pohltit 90% UV záření). : | |
PET je moderní materiál, který v čím dál větší míře nahrazuje tradiční sklo. Oproti sklu má značné výhody: je nerozbitný, lehčí, levnější a přitom si zachovává důležité vlastnosti jako chemická netečnost, krystalická čistota a neprodyšnost.: |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat komentář