Přidejte se k nám a už vám nic neunikne ♥. Co všechno získáte "obyčejnou registrací"? 1. Uvidíte CELOU nabídku e-shopu. 2. Možnost nákupu vybraných produktů za VIP ceny. 3. Možnost pronakupovat se na věrnostní slevy ve výši až 5 %.

Březový cukr Xylitol Zdravý den® 500 g

Kód: ZD 41
1 hodnocení
Značka: Zdravý den
168 Kč / ks
Skladem (3 ks)
Můžeme doručit do:
4.12.2020

Je sladší než řepný cukr, má ale mnohem nižší glykemický index, obsahuje méně kalorií, odstraňuje pocit hladu a dokonce pomáhá i v prevenci proti vzniku zubního kazu.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Březový cukr XYLITOL Zdravý den® - 500 g
  • Xylitol Zdravý den® je sladidlo, které se nachází v přírodě v  mnoha rostlinách, ovoci a zelenině
  • vyrábí se nejen ze dřeva břízy (odtud název březový cukr), druhým nejčastějším zdrojem jsou kukuřičné palice (více informací si můžete přečíst pod čarou)
  • má stejnou sladivost jako běžný cukr a je tak vhodný jako ideální náhrada klasického bílého cukru a umělých sladidel
  • oproti klasickému cukru obsahuje až o 40 % méně kalorií
  • největší předností je jeho extrémně nízký glykemický index (7 - 12), díky čemuž je ideálním sladidlem pro cukrovkáře a při redukčních dietách
  • účinky: má nízký glykemický index (GI 7-12), výrazně snižuje riziko tvorby zubního kazu, alkalizuje tělo a chrání před Candidou
  • použití: vhodný do kávy, čaje, na vaření i pečení a všude tam, kde se používá běžný cukr
  • doporučená denní dávka: 40-50 gramů
  • složení: 100% xylitol v prášku z březové kůry
  • země původu: Finsko

Březový kebo kukuřičný?
Přesto, že je xylitol podle veřejného mínění přírodní sladidlo, je to dnes pouze částečná pravda. Stejně i to, že má něco společného s břízou. Původně se skutečně získával z kůry stromu břízy, dnes se však v mnoha případech vyrábí použitím kukuřice.
Náhrada cukru s nižším obsahem kalorií
Xylitol láká zejména proto, že podobně jako klasický (řepný) cukr, i on je poměrně sladký a ve vodě rychle a snadno rozpustný. Jeho velkou výhodou je, že obsahuje přibližně o třicet procent méně kalorií. Protože má nízký glykemický index, co znamená, že hladinu cukru zvyšuje pouze v minimální míře a velmi pomalu, mohou ho konzumovat i diabetici a osoby s metabolickým syndromem. Od xylitolu se méně přibírá, a proto pokud během diety toužíme po něčem sladkém, můžeme ho v menším množství bez obav přidat do našeho jídelníčku. Ale i proto, že způsobuje pocit nasycení, čím pomáhá zabránit přejídání.
Proč je problémem kukuřice?
Musíme konstatovat, že se samotnou kukuřicí žádný problém není. Problémem však může být to, že je velmi rozšířené pěstování geneticky modifikované kukuřice, ze které - přesněji z její vlákniny - s velkou oblibou některé firmy vyrábějí xylitol. Právě proto, pokud si chceme být jistí, vyberme si produkt, k  jehož výrobě se použil výhradně březový cukr nebo si zkontrolujme, že neobsahuje geneticky modifikovanou složku, tedy je bez GMO.
Brání vzniku zubního kazu
Existuje velmi málo přípravků proti vzniku zubního kazu, ale xylitol mezi ně patří. Přesto, že je sladký, na rozdíl od cukru nezvyšuje, ale snižuje v ústech množství bakterií Streptococcus mutans, které poškozují zuby. Odborníci University of Washington shrnuli a zveřejnili výzkumy v jedné studii.
Jeho dalším blahodárným účinkem je, že zvyšuje infiltraci minerálních látek do zubů, ale může hrát důležitou roli i při udržení acidobazické rovnováhy v ústech, co také přispívá k zabránění vzniku zubního kazu.
Alkalizuje a chrání před Candidou
Xylitol podporuje alkalizaci nejenom v ústní dutině, ale v celém těle, a proto nám může pomoci i v boji proti překyselení organismu. V případě infekce houbou Candida  je nejlepší náhradou cukru, protože na rozdíl od jiných cukrů není krmivem pro houbu.
Může způsobit průjem?
U některých uživatelů se stává, že potraviny - jídla, nápoje, žvýkačky - slazené xylitem nebo xylitolem ze začátku způsobí mírný průjem. Příčinou je fakt, že cukrové alkoholy se odbourávají hůře, než sacharidy. Nestrávený cukrový alkohol po vstupu do tlustého střeva může (ale nemusí) způsobit podráždění, jehož výsledkem je průjem. Ve většině případů si však organismus na xylitol rychle zvykne. Kromě tohoto účinku žádné jiné známé vedlejší účinky nemá a pro naše zdraví neznamená žádné riziko.
Zdroje informací:

Xylitol z kukuřice nebo břízy - otazníky a mýty
Výroba xylitolu z kukuřičných palic je šetrnější pro životní prostředí
Existují desítky značek a několik set prodejců - a to mluvíme jen o tam malém "obchodním rybníčku", jakým český trh je.
Obecně se tvrdí, že xylitol získaný z bříz (tj. z březové kůry) je lepší než xylitol získaný z kukuřice (kde je jeho zdrojem kukuřičná palice, nikoli zrno). Tvrdí, že tento xylitol prospívá lidskému zdraví více, nebo že je účinnější. Z výzkumu, který provedla společnost Xlear vyplývá, že mezi těmito dvěma zdroji jsou patrné pouze dva zásadní rozdíly: ekologický dopad a cena.
 
Získávání hemicelulózy xylanu je nákladný a technicky náročný proces. Kukuřičné palice se zdají být méně finančně náročným zdrojem než březová kůra. V důsledku toho může být prodejní cena xylitolu získaného z kukuřičných palic nižší než prodejní cena xylitolu z březové kůry, který je finančně i ekologicky náročnější.
 
Kukuřičné palice se zdají jako zdroj xylitolu šetrnější k životnímu prostředí než březová kůra. Patrně se všichni shodneme, že kukuřičné palice jsou zdrojem, který se každý rok snadno obnovuje, a jejich využití má tedy zcela minimální ekologický dopad. Souhlasit s tím můžeme pokud kukuřice vyrostla na polích, kde se nepoužívaly pesticidy či jiné chemické látky, použitá kukuřice nebyla geneticky modifikovaná a splňuje podmínky pro označení BIO. Jelikož palice se obvykle vyhazují, jejich zpracování také napomáhá snížení množství odpadu.
Při získávání xylitolu z březové kůry je třeba nejdříve kůru odstranit ze stromů. Bez kůry stromy nemohou přežít, je tedy nutné je pokácet. Břízy nejsou snadno obnovitelným zdrojem (ačkoli mohou vyrůst další), protože trvá 15 let než strom doroste do potřebné velikosti. Na druhou stranu patří bříza mezi "plevel", pěstovaný kvůli celkem rychlému zdroji dřevu, obzvláště v severských státech. Je to tedy skoro stejně veselá otázka, jako co bylo dřívi: slepice nebo vejce? Aneb: kácí se stromy kvůli zdroji kůry, nebo je naopak kůra "sklizena" před kácením stromů určených pro další zpracování? V tomto směru ekologové bijí na poplach zbytečně ...
V každé továrně na xylitol musí být laboratoř, v níž probíhá testování koncových produktů, aby byla zajištěna shoda s požadavky Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv. Veškerá výroba probíhá v prostředí, do nějž se obsluha dostane až po projití třemi samostatnými dekontaminačními zónami.
Závěry výzkumu
Určitě je nutné dávat si pozor na kvalitu kupovaného xylitolu na trhu bez ohledu na to, zda zdrojem výroby byla kukuřice či březová kůra.

Přestože je pro hodně lidí stále ještě rozhodujícím faktorem cena, měla by to být právě kvalita, co rozhodne o nákupu cukru, jídla či kosmetiky. Přes veškeré legislativní normy je ještě stále možné prodávat výrobky, které nesplňují přesně to co avizují - např. označení BIO ještě nutně nemusí znamenat, že - například u kokosového cukru - je v balení opravdu jen kokosový cukr, případně jen květový, že sběr proběhl ekologicky a eticky ... Proto do naší nabídky zařazujeme zboží pouze od dodavatelů, u kterých tuto jistotu máme.
 
Xylitol - porovnání je uvedené v přepočtu na 500 g. Aktualizováno 22. 11. 2019, ceny vychází z e-shopů distributorů:
 
zn. Najtelo 500 g á 121,- Kč
121,- Kč
zn. Zdravý den 500 g á 169,- Kč
169,- Kč
zn. Sanct Bernhard (Dr.Max) 1 kg á 345,- Kč 172,50 Kč
zn. Bio-detox 550 g á 197,- Kč 179,- Kč
zn. Allnature 500 g á 189,- Kč
189,- Kč
zn. Wolfberry 350 g á 139,- Kč 198,60 Kč
zn. Allnature 250 g á 106,- Kč
212,- Kč
zn. Xylitol 400 g á 193,- Kč 241,30 Kč
zn. Iswari 250 g á 139,- Kč 278,- Kč
zn. Xylitol 120 g á 105,- Kč 437,50  Kč
 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
Výsledek obrázku pro zdravý den logo
Máte rádi přírodu a máte rádi její zdravé produkty? Tak to jste na tom stejně jako my. Již několik let se zajímáme o to, co je pro naše tělo nejlepší. Vyzkoušeli jsme mnoho přírodních potravinových doplňků a objevili pro sebe rostlinné nápoje z mladého ječmene, mladé pšenice, nopálu a později i z alfalfa vojtěšky. Pak jsme přidali produkty z rostliny stevia a postupně rozšiřujeme naší nabídku o další potravinové doplňky.
Po výborných osobních zkušenostech jsme se rozhodli tyto produkty nabídnout i Vám.
Prodáváme, co nám pomáhá a snažíme se to dělat skromně, aby i naše ceny byly co nejlepší. Doufáme, že naše produkty ZdravýDen® pomohou i Vám.
Jednatelé společnosti Ing. Stanislav Svoboda a Mgr. Vladimír Lepič
 
Související obrázek