Bobkový list
Kód: SOL 41 SOL 39 SOL 40 Zvolte variantuDetailní popis produktu
Jiné názvy: vavřín, bobek
Anglický název: bay leaves
Latinské jméno:Laurus nobilis
Používaná část rostliny: listy
Chuť a vůně: lehká, svěží vůně s nádechem peprmintu
Zeměpisný původ: jižní Evropa, západní Asie
Použití:
Bobkový list se používá převážně v celém stavu do vývarů, při nakládání masa před pečením, do hnědých omáček, při vaření rýže a při nakládání zeleniny nebo hub do kyselého nálevu. Celý bobkový list se také používá na aromatizaci octů nebo olejů, které se dále používají na přípravu salátů, nebo při vaření. Čerstvý i sušený bobkový list je součástí tradiční francouzské směsi bouquet garni spolu s petrželí, tymiánem, estragonem, hřebíčkem a česnekem. Tato směs celého koření se balí do svitků nebo do bavlněných sáčků a používá se do polévek, vývarů, omáček a pod maso.
Aromatické bobkové listy se také výborně hodí k jemnému masu mořských ryb. V Řecku a Turecku připravují ryby tak, že se do vykuchané ryby vloží na plátky nakájený citron a bobkové listy a ryba se griluje na ohni nebo peče na pánvi.
Mletý bobkový list se používá nejčastěji v kořenících směsích do uzenin, klobás a na grilování mas.
Aromatické bobkové listy se také výborně hodí k jemnému masu mořských ryb. V Řecku a Turecku připravují ryby tak, že se do vykuchané ryby vloží na plátky nakájený citron a bobkové listy a ryba se griluje na ohni nebo peče na pánvi.
Mletý bobkový list se používá nejčastěji v kořenících směsích do uzenin, klobás a na grilování mas.
Historie:
Vavřín byl symbolem starořeckého boha Apollóna, patrona básníků. Z tohoto období vzešla i tradice zdobit vítěze věncem z vavřínových listů a vznikl i termín „laureát“, označující oceňovaného člověka. Krom listů se téměř po celou historii používal i plod bobkovému listu, který ostatně dal tomuto koření i český název. Plody připomínali kuličky nového koření a byly známé svojí hořkostí a používaly se třeba v pivovarnictví.
Pěstování a zpracování:
Vavřín pravý (Laurus nobilis) je stálezelený strom vysoký 2-8 metrů. Roste planě v teplých oblastech středomoří a komerčně se nejvíce pěstuje v Turecku. Pro tento účel se pěstují nízké keře, ze kterých se v pravidelných intervalech sklízí mladé listy. Listy se rychle suší horkým vzduchem a expedují se.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Koření jednodruhové |
---|---|
koření podle použití: | bylinky (jednodruhové), marinády, zálivky, mořské plody, ryby, omáčky, polévky, saláty, zapékaná zelenina |
Kvalitu pro vás porovnat do tabulky neumíme :), rozhodně to ale budou umět vaše chuťové a čichové pohárky. Jé úžasné znovu cítit vůně tak jak mají být.: | |
Cenové porovnání bylo provedené k 5. 9. 2017. Jako příklad uvádíme porovnání za hřebíček v přepočtu na 100 g::: | |
Solomon 60 ml / 20 g á 23,- Kč: | 115,- Kč |
Gřešík, 20 g á 25,- Kč: | 125,- Kč |
Davídkovo koření, 70 ml á 35,- Kč: | 150,- Kč |
Kotanyi 18g á 35,- Kč: | 194,- Kč |
Vitana 18 g 35,- až 40,- Kč: | 194,- Kč |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat komentář