BIO rýže Basmati natural 500 g
Kód: ZV 15Detailní popis produktu
Jménem Basmati se nazývá nejušlechtilejší odrůda rýže, pěstovaná na úpatí Himalájí. Již po stovky let je tato rýže šlechtěna v Indii a Pákistánu na místech, kde jsou pole zavlažována vodou přímo z ledovců. Křišťálově průzračná voda stékající z ohromné tající ledovcové masy bohaté na minerály, spolu s čistým ovzduším a v neposlední řadě po staletí trvající píle při šlechtění tohoto nejuznávanějšího druhu dává rýži Basmati její jedinečný charakter.
Kvalita této rýže však nespočívá pouze v jejím původu a přesné odrůdě, ale také v jejím věku. Správně by Basmati měla být po sklizni alespoň na rok a půl až dva roky uskladněna v suchu a temnu. Tato doba je nezbytná pro vysychání rýže a nízký obsah vody v zrnech je zárukou lepší chuti, nižší lepivosti a také kratší doby přípravy. Zrno je po uvaření mnohem delší než širší, pevné a celkově je rýže sypká, nelepí se a lépe chutná. Při vaření rýže Basmati doporučujeme dodržet postup přípravy rýže, jen tak budete mít jistotu nejlepšího chuťového zážitku.
BIO rýže Basmati natural 500 g
-
rýže BASMATI SHAMALAR je vynikající jak pro přípravu exotických pokrmů, tak pro přípravu běžných jídel evropské kuchyně
-
je oblíbená pro svou typickou vůni a chuť. Její dlouhá a úzká zrnka jsou po uvaření nadýchaná, sypká a pevná.
-
Basmati rýže je velice všestranná a skvěle se hodí k mnoha pokrmům, nedostižná je jako příloha ke kořeněným indickým omáčkám.
-
natural rýže nebyla zbavena cenné vrchní slupičky a klíčku a je nezastupitelnou součástí zdravé kuchyně a makrobiotiky.
-
základní příprava: dva hrnky rýže propláchneme ve studené vodě a přidáme necelé dva hrnky studené vody a sůl a zvolna vaříme do měkka (cca 35 minut).
-
země původu: Indie/Pákistán
-
složení: dlouhozrnná rýže pololoupaná z kontrolovaného ekologického zemědělství
-
Výživové údaje na 100 g: Energetická hodnota 1529 kJ/361 kcal, Tuky 1,9 g, z toho nasycené mastné kyseliny 0,5 g, Sacharidy 77,4 g, z toho cukry 1,2 g, Vláknina 1,9 g, Bílkoviny 7,5 g, Sůl 0,02 g
-
pravá basmati rýže pochází výhradně z Indie nebo Pákistánu a název basmati je chráněným označením. Jako basmati je někdy nepoctivými obchodníky označována i obyčejná dlouhozrnná rýže. Na trhu se často setkáte s basmati rýží, jejíž zrnka jsou po doporučené době varu nedovařená nebo rozvařená, zatímco ostatní zrnka rýže jsou v pořádku. Je to způsobeno tím, že mnoho výrobců podlehne tlaku na co nejnižší cenu a basmati rýži míchají s klasickou rýží. Každý typ rýže ale potřebuje jinou dobu varu a proto jsou zrnka uvařená nerovnoměrně.
-
pro zajímavost uvádíme ceny basmati rýží, u kterých je dodržován postup zrání po sklizni (porovnání bylo aktualizované dne 19.10.2019):
Shalamar Food Rýže Basmati 1 kg | 89,- až 119,- Kč |
Kaalar basmati rýže 1 kg | 84,- až 99,- Kč |
Scheherazade rýže basmati 1kg | 129,- Kč |
Tilda Basmati rýže 1kg | 112,- až 299,- Kč |
EcceVita Rýže Basmati 1Kg | 148,- Kč |
Základní recept pro rýži basmati:
- Basmati rýži nejdříve propláchněte a namočte do studené vody na 25 - 30 minut. Přesný poměr je jeden díl rýže na dva díly vody. Přidejte trochu soli, pár kapek olivového oleje, přidat můžete i koření - např. římský kmín, kurkumu, bobkový list, kardamon nebo hřebíček... Rýži můžete samozřejmě připravit i čistou, bez koření. V nezakryté nádobě přiveďte k varu. Jakmile voda začne "chytat var", rýži přiklopte a vypněte sporák. Nechte takto stát 25 minut, pak zlehka prokypřete vidličkou a podávejte. Všechna voda se vstřebá, není potřeba rýži cedit. Tímto způsobem můžete basmati rýži připravit jak na sporáku, tak v troubě. (na textilním sáčku je uveden mírně odlišný návod - otestovali jsme obě varianty a obě fungují :-) )
Žlutá (kari) rýže
-
1 hrnek rýže Basmati
-
1 lžíce kari nebo kurkumy
-
1 1/4 hrnku vody ( nebo kuřecí či jiný vývar)
-
olivový olej
-
sůl
-
kousek másla
Hrnek rýže osmažíme na oleji (ne do hněda, jen aby se semínka obalila v oleji) , zalijeme 1 a 1/4 hrnkem tekutiny. Přidáme lžíci kari nebo kurkumy. Osolíme, přivedeme do varu, zakrýjeme pokličkou a stáhneme na co nejnižší plamen. Pozor, rýží nemícháme až do změknuti. Když je rýže měkká, stáhneme plamen i pokličku, přidáme kus másla a necháme dojít.
Kuřecí rizoto
- 30 dkg Basmati rýže
- 30 dkg kuřecích prsou,
- 1 červená cibule,
- 3 lžíce másla,
- 15 dkg hrášku z konzervy,
- špetka kari koření, špetka chilli a kurkumy,
- 100 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru (může být i z kostky),
- sůl, pepř, 5 mm dlouhý kousek zázvoru
Basmati rýži uvaříme podle návodu. Kuřecí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Cibuli oloupeme, pokrájíme najemno, zázvor oloupeme, nastrouháme, v pánvi rozehřejeme máslo a cibuli se zázvorem na něm opečeme. Přidáme nakrájené maso a osmahneme. Opepříme, osolíme, přidáme kurkumu, chilli a kari koření. Zalijeme vývarem a dusíme asi 5 minut. 1 minutu před koncem přimícháme k masu hrášek. Basmati rýži přisypeme k masu a podáváme.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat komentář