Přidejte se k nám a už vám nic neunikne ♥. Co všechno získáte "obyčejnou registrací"? 1. Uvidíte CELOU nabídku e-shopu. 2. Možnost nákupu vybraných produktů za VIP ceny. 3. Možnost pronakupovat se na věrnostní slevy ve výši až 5 %.

Balíček Základní koření varianta B

Kód: SOL 9
Neohodnoceno
Značka: Solomon
652 Kč / ks
Skladem (> 3 ks)
Můžeme doručit do:
19.1.2021

Detailní informace

Detailní popis produktu

Balíček ZÁKLADNÍ KOŘENÍ B
Do balíčku jsme pro vás připravili tyto druhy koření, která pomájí nejen dochutit jídlo:
 
arabiata směs 40 g 24,- Kč
bazalka 10 g
19,- Kč
bobkový list 50 g
150,- Kč
kari jemné 30 g 23,- Kč
levandule květ 7 g 25,- Kč
paprika pálivá 30 g 21,- Kč
   
 
Koření - malý velký zázrak v naší kuchyni
 
Přemýšlíte u vaření o tom, jaké koření, do čeho a proč použít? Nebo jen zkontrolujete, jestli máte základní suroviny a koření už nějak dosypete podle zvyklostí tzv. „od oka“? A používáte stále stejné koření nebo zkoušíte i nové druhy, chutě, vůně?  Právě na koření přitom mnohdy závisí, jestli nám uvařené jídlo chutná nebo ne. Ale samo koření toho dokáže mnohem víc! Řada koření má také skvělé účinky na lidský organizmus ♠
 
Krátce z historie koření
Historie koření sahá až do mladší doby kamenné, v archeologických nálezech z tohoto období byl v obydlích nalezen kmín. Písemné zmínky o užívání koření sahají do 3. tisíciletí před naším letopočtem a pochází z Číny. Také ve staroegyptských receptech je možné najít různé druhy koření (např. šafrán, kmín nebo anýz). Staří Indové zase používali kardamom, kurkumu nebo skořici.
Obchod s kořením byl po několik století zdrojem bohatství a moci. Co se týče produkce koření, nejvýznamnějšími zeměmi byla Indie, Čína a Indonésie. Právě koření bylo motivací mořeplavců pro hledání nových cest do vzdálené Indie. Řeckořímští lékaři a filozofové používali koření pro jejich léčivé účinky už kolem roku 500 před naším letopočtem.
 
3 typy koření podle formy
  • celé koření - uvnitř si uchovává svou vůni a chuť, po umletí se vůně i chuť ještě umocní a rozvine
  • mleté koření - je důležité, abyste koření spotřebovali co nejdříve po otevření původního obalu. Vždy obal důkladně uzavřete, skvěle poslouží speciální klipy na uzavření sáčků, v nouzi poslouží i kancelářské sponky. Nejlepší je však mít kvaltiní kořenky, ideálně skleněné, s dobře těsnícím víčkem.
  • směsi koření - obsahují vždy více druhů koření. Nejčastěji je seženete připravené pro konkrétní druhy jídel (směs koření na guláš, na grilování, na těstoviny, na punč či svařené víno..). Příjemně nám šetří čas, zajistí správný poměr jednotlivých druhů koření a pokud sáhnete po směsích s minimem soli nebo zcela bez soli, výrazně šetří i vaši peněženku.
Správné zvolené koření umí:
  • zahřát nebo osvěžit, zklidnit mysl nebo naopak podpořit koncentraci a paměť
  • léčit různé neduhy, podpořit trávení a působit proti překyselení organismu
  • omezit nežádoucí účinky některých potravin – např. nadýmání luštěnin (nové koření, kmín, bobkový list, tymián), pálení žáhy po sladkém (kardamom)
Pojďme si udělat jasno v účincích některých známých i méně známých druhů koření z našeho balíčku Základní koření - možná budete překvapeni, jaký zázrak se u vás ve spíži ukrývá :-). Přitom tato moudra ví lidé už po celá staletí, to jen v dnešní době není moc prostor si je připomínat (viz např. různá omezení a nařízení EU, mediální reklamy na pilulky tam, kde by například stačil obyčejný hřebíček - ne ten do rakve, ale ten z vaší kořenky). Pro farmaceutické loby je samozřejmě lepší vnucovat řešení problémů pilulkami, otázka ovšem je, jestli je chemická cesta pro nás jako lidstvo to správné řešení.
 
Obyčejné koření. Opravdu?
 
Výsledek obrázku pro bazalka png
Bazalka
je nejen výborné koření, stimuluje také nervový systém a tím i mentální funkce. Její esence použijte proti bolení v krku, migrénám a zažívacím potížím. Užívejte v malých dávkách a zředěnou.
Bazalka obsahuje flavonoid luteolin, což je velmi účinný antioxidant. Má pozitivní účinek na organizmus, zpomaluje stárnutí buněk, zpevňuje a regeneruje cévy. Podle některých studií tato látka zajišťuje ochranou buněk před radiací.
Lidové léčitelství používá bazalku na desinfekci ústní dutiny, bolestech a zánětech v krku. Éterické oleje z bazalky se používají při regeneraci, zahání únavu a odstraňuje stres.
Výsledek obrázku pro bobkový list
Bobkový list
je list vavřínu pravého, který je pěstován převážně ve Středomoří. Má specifickou avšak nádhernou zemitou chuť a vůni, sušením se jeho chuť ještě zvýrazní. Používá se zejména ve francouzské a středomořské kuchyni, hodí se do omáček, polévek, vývarů, k masu či rybám a při zavařování zeleniny.Jemně namletý se skvěle hodí do marinád na všechny druhy masa.
Připravit si z něj můžete také čaj, který pomáhá ředit krev a snižovat hladinu cukru v krvi. Tohoto čaje však nesmíte vypít větší množství naráz, abyste svému zdraví spíše neuškodili. Stačí jej zhruba 50 ml.
Bobkový list má také protizánětlivé účinky, snižuje hladinu krevního cukru, detoxikuje organismus, podporuje trávení, zamezuje tvorbě krevních sraženin a zklidňuje nervový systém. Tyto účinky si bobkový list zachová i po usušení.
Výsledek obrázku pro levandule png
Levandule
čaj z levandule vám pomůže při nespavosti, bolestech hlavy, nervové slabosti. Uklidňuje při obtížích nervového původu jako jsou: třesavka, migréna nebo hysterické stavy. Inhalace levandulové silice urychlí léčbu zánětu průdušek, bronchitidy, chřipky či angíny. Zlepšuje astmatické stavy, působí proti žaludečním kolikám a plynatosti. A hlavně: opravdu úžasná je limonáda z levandule, která vás v zimě i v létě skvěle osvěží.
 
Chilli koření
je vyráběno z chilli papriček různých odrůd a stupňů pálivostí. Chilli paprička je všeobecný název, existuje totiž velké množství druhů chilli a každoročně přibývají další druhy. Pálivost chilli papriček má na svědomí látka zvaná kapsaicin, ta vyvolává pocit pálení v každé tkáni, se kterou přijde do styku. Proto si vždy po kontaktu s chilli papričkami pečlivě umyjte ruce.
Využití chilli papriček v kuchyni je velice široké a rozmanité. Používá se do omáček, k masu, do polévek a spousty dalších pokrmů. Obecně lze říci, že čím menší je chilli paprička, tím pálivější má chuť. Chilli papričky bychom měli přidávat do jídla až na konec, čím déle se totiž vaří, tím jsou pálivější.
Chilli je výborným pomocníkem při rýmě a nachlazení, ostrá pálivost skvěle ulevuje od ucpaného nosu a dutin. Chilli papričky mají silné antiseptické a antibiotické účinky, detoxikují organismus a podporují imunitu. Chilli papričky jsou také známé jako afrodiziakum a jejich konzumace uvolňuje také hormon štěstí.
Kari (curry) koření
představuje orientální směs koření. Existuje mnoho variant této směsi. V Indii si každá domácnost připravuje vlastní směs. Svoji typickou žlutou barvu získává kari z kurkumy, která je součástí směsi. Kari má nasládlou a mírně štiplavou chuť a stačí jej pouze malé množství. Pomocí kari pokrm nejen ochutíte, ale i obarvíte, můžete tak získat žlutou rýži, těstoviny, ale i maso nebo ryby. Kari se dá použít také do omáček či krémových polévek. Složení jednotlivých směsí kari se může lišit. Nejčastěji směs obsahuje kurkumu, chilli, pepř, kardamom, zázvor, skořici a další složky. Kari je jednoznačně celosvětově nejoblíbenější směs. Dokládá to fakt, že kari je jediná směs, se kterou se obchoduje ve velkém. Běžně se totiž obchoduje pouze s celým jednodruhovým kořením, které si zpracovatelé sami melou a míchají. Jedinou výjimkou je právě oblíbené kari.
 
Paprika
zejména pálivější odrůdy vám pomohou utišit bolest. Stimuluje srdce (podporuje cirkulaci krve), zvyšuje rychlost vašeho metabolismu tím, že působí na štítnou žlázu, stimuluje sekret trávicích šťáv a tím podporuje zažívání. Pomůže vám také snižovat hladinu krevního cukru, v prevenci aterosklerózy nebo na podlitiny a hematomy.
 
Speciální odrůdou chilli papriček je kajenský pepř.
Pochází z Jižní Ameriky a její název je odvozen od města Cayenne, protože právě v jeho okolí se pěstovala. Nejedná se tedy o pepř jako takový, ale o chilli papričku - za tímto ustálený názvem stojí špatný překlad ze slova "pepper", což je pepř, ale i paprička. 
Toto koření je typické pro mexickou kuchyni, je ideální pro přípravu typického Chilli con carne. Hodí se k masu, rybám i mořským plodům. Dodá jídlu ostrou chuť, buďte při jeho používání ale opatrní. Toto koření totiž dosahuje pálivosti mezi 30 000 a 50 000 SHU, což je poměrně silné.
Kajenský pepř je dobrým pomocníkem při hubnutí, snižuje totiž chuť k jídlu a zrychluje metabolismus. Obsahuje látku kapsaicin, která pomáhá tlumit bolest. Dalším významným účinkem tohoto koření je jeho pozitivní vliv na lidskou psychiku, zlepšuje náladu a působí jako přírodní antidepresivum. Kajenský pepř působí proti chřipce a nachlazení a podporuje detoxikaci těla.
 

Pepř

jedno z nejoblíbenějších koření. Pepř je spolu se solí alfou a omegou každé kuchyně. Pepř je plod pepřovníku. Existuje několik druhů pepře, nejznámějším a nejpoužívanější pepř je ten černý. Černý pepř je plod pepřovníku, který ještě není zcela zralý, nechá se zapařit a následně se suší na slunci, dokud nemá tmavou slupku. Dále jistě znáte bílý pepř. Tento druh pepře se získává z již zcela zralého plodu pepřovníku. Ten se namáčí, loupe a následně vysouší. Má výraznější, ale ne tolik palčivou chuť jako pepř černý. Zelený pepř je získáván z nezralých plodů pepřovníku, které se usuší či zmrazí. Červený pepř jsou vlastně úplně zralé plody pepřovníku.

Každý druh má trochu jiné využití v kuchyni. Černý pepř se nejvíce hodí do omáček, polévek a k tmavému masu. Bílý pepř je vhodný do světlých omáček, světlých krémových polévek, k rybám a drůbežímu masu. Ten zelený bývá využíván zejména při přípravě steaků či paštik. Červený pepř se hodí do různých marinád a omáček ke steakům.

Pepř má skvělé účinky také na zdraví. Urychluje metabolismus a tím přispívá k lepšímu spalování tuků. Pomáhá při nadýmání a střevních potížích. Stimuluje srdeční činnost a slouží také jako detoxikant. Je močopudný, takže vám zrychlí vylučování toxických látek z organismu a podpoří chuť k jídlu. Jeho esence je posilující a považuje se za přírodní afrodisiakum.

 

Římský kmín

není totéž co klasický kmín, který dáváme do brambor. Římský kmín je o něco drobnější, světlejší a má jinou chuť a výraznější aroma. Chuť římského kmínu je hořká a intenzivní, a tak se to s jeho množstvím nesmí přehánět. Římskému kmínu se také říká kumín.

Římský kmín je nedílnou součástí arabské a indické kuchyně, používá se zejména do zeleninových pokrmů, polévek, rýže či luštěnin. Toto koření se přidává také do kari. Římský kmín lze využít celý nebo mletý, přičemž ten mletý si zachová svoji chuť a vůni zhruba po dobu 2 měsíců.

Římský kmín podporuje hubnutí, snižuje riziko srdečních nemocí, ulevuje od zažívacích problémům, podporuje imunitu a má dobrý vliv také na paměť. Stejně jako klasický kmín je i ten římský bohatý na železo.

 

Skořice

je jedním z nejrozšířenějších a nejoblíbenějších koření. Je to kůra stromu skořicovník, která se suší a balí do svitků. Tento strom je nejvíce pěstován na Srí Lance, ale také v Indii nebo na Seychelách. Nejvíce známý je skořicovník čínský a skořicovník cejlonský. Skořice z cejlonského skořicovníku je vzácnější a kvalitnější.

Charakteristická výrazná chuť a vůně skořice se hodí k přípravě sladkých dezertů, ale také asijských, jihoamerických nebo arabských pokrmů. Skořice je velmi oblíbená v zimním období. Je velmi aromatická a při vaření skvěle provoní celý byt. Skořice nesmí chybět v jablečném štrůdlu, při zavařování ovoce, ve svařeném víně ani při pečení cukroví.

Skořice má skvělé účinky také na lidské zdraví. Urychluje metabolismus - zejména spalování glukozy, čímž napomáhá hubnutí, podporuje trávení, zlepšuje vstřebávání živin, pomáhá při nachlazení, má antibiotické účinky, podporuje funkci mozku a snižuje hladinu cukru v krvi. Použijte jí k očistě střev od parazitů a nežádoucích mikroorganismů. Zbaví vaše tělo škodlivých látek, podporuje krevní oběh a je to účinné antiseptikum a antioxidant působící proti volným radikálům.

   

Jistě znáte úsloví "málo jako šafránu", které se používá proto, že šafrán je dost drahý a také ho k ochucení pokrmu stačí jen velmi malé množství. Drahý je zejména proto, že se dosud nepodařilo vymyslet jiný způsob sklizně šafránu než ruční sběr. Šafrán jsou vlastně sušené blizny z rostliny zvané šafrán setý neboli krokus setý. Ze 100 000 blizen se získá pouze 100 gramů šafránu, což je další důvod jeho vysoké ceny. Šafrán se nejvíce pěstuje v Íránu. Používá se zejména ve španělské, italské a francouzské kuchyni a na blízkém východě. Nejčastěji slouží k obarvení a aromatizaci rýže, polévek, omáček, ryb, ale i dezertů. Na jedno vaření postačí pouze množství šafránu na špičku nože. Konzumace šafránu není doporučena malým dětem a těhotným ženám.

Co se týče vlivu šafránu na zdraví, je jich opravdu hodně. Šafrán podporuje trávení, zvyšuje obranyschopnost organismu, podporuje funkci žaludku a jater, působí jako prevence proti rakovině, snižuje projevy alergií a astmatu, snižuje bolest hlavy, břicha, dodává energii a působí jako přírodní antidepresivum (je např. hlavní složkou přírodního výrobku VIVA)

 

Muškátový oříšek

Čerstvě nastrouhaný dodá jídlům lehkou sladkost a oříškovou příchuť. Výborně se hodí do smetanových polévek, například pórkové nebo květákové. Květáku vůbec sluší – například zapečený květák se sýrovou omáčkou s ním chutná opravdu božsky. Příjemně dochutí i sladká těsta.

   
   
   

 

Saturejka – když si uvaříte luštěniny a přidáte saturejku, zmírníte tím nadýmání. Když jí použijete při vaření těžkých, mastných jídel, zlepšíte jejich stravitelnost. Stimuluje zažívání, vzbuzuje chuť k jídlu a také např. zastavuje průjem. Trpíte-li nízkým krevním tlakem, jako jedna z mála bylinek vám ho dokáže mírně zvýšit. Stimuluje činnost celého trávicího traktu, aktivuje slinivku břišní, pomáhá ničit parazity a celkově posiluje organismus. 

Šalvěj – vám zmírní křeče, sníží pocení (např. v noci) a tvorbu slin, pomůže zastavovat průjem a má desinfekční účinky. Taky stimuluje zažívání. Pokud máte zánět mandlí, bolesti v krku, zánět hrtanu, zubů nebo dásní, zkuste čaj ze šalvěje.

Tymián – má stimulační účinky, doporučuje se třeba při depresích. Působí proti špatnému zažívání a nadýmání. Jeho esence má silné antiseptické účinky. Jeho rozprašováním ve vzduchu zamezíte šíření infekčních chorob

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
Seznamte se: Solomon - koření králů
  • ručně balené koření z rodinné manufaktury
  • cílem značky Solomon je nabídnout kvalitní koření v praktickém balení pro každodení vaření v malé kuchyni i v hotelovém provozu
  • každý den hledáme a dovážíme skvělé koření z celého světa a balíme ho do sáčků se zipem tak, aby koření vydrželo voňavé co nejdelší dobu
  • s naším kořením bude každé jídlo královská hostina!

Tak takto krátce a skromně prezentuje firma sama sebe na svých stránkách. Za nás musíme říct, že p. Bláha - majitel společnosti - naplňuje beze zbytku vše, co se skrývá za termínem "rodinná firma". Je to právě on, kdo vždy s úsměvem zdvihne telefon, má pochopení pro začínající projekty a co především: jeho koření je opravdu vždy čerstvé a úžasně voňavé vydrží delší dobu, než kterou potřebujete pro jeho spotřebování. (Postarají se o to speciální sáčky se zipem z třívstvého materiálu, umožňují opakované vzduchotěsné uzavření a zaručující zachování kvality po celou dobu minimální trvanlivosti.)

Skvělé zkušenosti máme i s jeho mlýnky na koření - pepřový doma mele už čtvrtým rokem, a to stále k plné spokojenosti. S mlýnkem čokoláda-skořice pak vykouzlíte úsměv na rtech a sliny na jazýčku, jedno zda ho použijete při servírování kávy, kaše nebo zmrzlinového pohárku.

Na nás už je tedy jen popřát vám dobrou chuť k jídlu s kořením ask4spice - tak totiž zní registrovaná značka společnosti Solomon - koření králů.

Související obrázek