Přidejte se k nám a už vám nic neunikne ❤️. Co všechno získáte "obyčejnou registrací"? 1. Uvidíte CELOU nabídku e-shopu. 2. Možnost nákupu vybraných produktů za VIP ceny. 3. Možnost pronakupovat se na věrnostní slevy ve výši až 5 %.

Badyán celý

Kód: SOL 25 SOL 24 SOL 21 SOL 22 SOL 23 Zvolte variantu
Neohodnoceno
750 Kč / ks 230 Kč / ks 25 Kč / ks 180 Kč / ks 45 Kč / ks od 25 Kč / ks 750 Kč / 1 kg 1 800 Kč / 1 kg
Na dotaz Na dotaz Na dotaz Na dotaz Na dotaz Zvolte variantu
balení
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Používá se hlavně ke kořenění moučníků a sladkých jídel. Čínská a vietnamská kuchyně však kombinuje toto koření s ostrými a vytvářejí velice aromatické směsi. Při dávkování musíme být opatrní, protože badyán je velice aromatický a při větší dávce bude i kachna na pomerančích chutnat jako perník.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Badyán celý
Jiné názvy: hvězdicový anýz, čínský anýz, hvězdicové koření
Anglický název: star anis
Latinské jméno:Illicium verum
Používaná část rostliny: plody
Chuť a vůně: výrazná, sladká, podobná anýzu a lékořici
Zeměpisný původ: jihovýchodní Asie
 
Použití v kuchyni: svařené víno, kompoty, čínská a vietnamská kuchyně
Léčivé účinky: žaludeční potíže, kašel, zklidňuje
 
Použití badyánu v kuchyni
V Evropě se stejně jako většina sladce vonících koření (hřebíček, skořice, aj.) i badyán používá hlavně ke kořenění moučníků a sladkých jídel. Čínská a vietnamská kuchyně však kombinuje tyto koření s ostrými a vytvářejí velice aromatické směsi. Typickým příkladem je koření pěti vůní, které se skládá z badyánu, fenyklu, hřebíčku, skořice a sečuánského pepře. Tato směs je používána na kuřecí i kachní maso nebo do kořeněných omáček. Mletý badyán se používá do perníků, jablečných moučníků, do kořenících směsí nebo třeba do hruškových povidel. Při dávkování musíme být opatrní, protože badyán je velice aromatický a při větší dávce bude i kachna na pomerančích chutnat jako perník. V porovnání s anýzem obsahuje badyán přibližně dvojnásobek vonných silic.
Léčivé účinky badyánu
Odvar z badyánu pomáhá při žaludečních potížích. Pozitivně působí při kolikách, žaludečních a střevních křečích. Často bývá obsažen v různých likérech a digestivech, které mají pozitivní účinek na trávení.
Badyán obsahuje látku oseltamivir, která se používala při výrobě léku proti virovým onemocněním Tamiflu. To způsobilo dokonce nedostatek badyán v roce 2005 a vedlo k přechodu na syntetický oseltamivir.
Účinku badyánu se využívá v mnoha sirupech na kašel. Badyán má totiž antibakteriální účinky a dokáže zklidnit podráždění.
 
Tyto dřevité hvězdice znali již naši dávní předci. Orientálci žijící dávno před naší civilizací badyánu dokonce přisuzovali euforické účinky. A moudří druidové jeho sílu užívali v lidovém léčitelství. Pro zlepšení trávení radili žvýkat po jídle semena badyáníku, při kolikách či revmatismu pak z již zmíněných semen vařili léčivý čaj. Ten pak užívali i při křečích a žaludečních nevolnostech, při potížích s menstruací a na podporu tvorby mateřského mléka. Odvar z badyánu umí odstranit nespavost, kdy se badyán s dalšími kořenícími složkami přidává do mléka. A mast z tohoto koření zbavuje svrabu a také vší!
Dávní Kelti badyán pálili a Japonci sázejí tento stromek, který je podle nich rostlinou posvěcení a ochrany, kolem chrámů a na hroby…
Z hlediska moderní medicíny je badyán skvělý podpůrný prostředek u mnoha neduhů:
  • podporuje imunitu
  • má antiseptické účinky
  • odstraňuje plynatost
  • obnovuje střevní mikroflóru
  • podporuje a urychluje trávení
  • uvolňuje bolesti břicha
  • odstraňuje kloubní potíže
Jelikož podle moudrosti našich předků i podle současných odborných názorů badyán zajišťuje čistou pokožku, je jeho využití zastoupené i v krášlící kosmetice. Na trhu můžeme tak nalézt pleťovou vodu z badyánu, badyánové pleťové mléko či badyánové tonikum k čištění pleti.
Čaj z badyánu se používá jako výborná prevence při bolestech kloubů, zažívacích potížích, průjmu, chřipce, rýmě nebo zahlenění. Tento prastarý aromatický plod se používá i při vaření - tedy v kulinářské magii. Zvláště pak orientálci s badyánem přidaným k masovým pokrmům umí vytvořit doslova kouzelné kombinace chutí…
V našich končinách se však používá spíše na sladké pokrmy, při konzervování ovoce, do koláčů nebo jako koření do alkoholu.
 

Doplňkové parametry

Kategorie: Koření jednodruhové
koření podle použití: bylinky (jednodruhové), maso: drůbež, nápoje, pečivo, moučníky
Kvalitu pro vás porovnat do tabulky neumíme :), rozhodně to ale budou umět vaše chuťové a čichové pohárky. Jé úžasné znovu cítit vůně tak jak mají být.:
Cenové porovnání bylo provedené k 5. 9. 2017. Jako příklad uvádíme porovnání za hřebíček v přepočtu na 100 g:::
Solomon 60 ml / 20 g á 23,- Kč: 115,- Kč
Gřešík, 20 g á 25,- Kč: 125,- Kč
Davídkovo koření, 70 ml á 35,- Kč: 150,- Kč
Kotanyi 18g á 35,- Kč: 194,- Kč
Vitana 18 g 35,- až 40,- Kč: 194,- Kč
Sáčky se zipem umožňující opakované vzduchotěsné uzavření. Jsou vyrobené z třívrstvého materiálu podobné konstrukce jako nápojové kartony a zaručují zachování kvality po celou dobu minimální trvanlivosti:
Kořenky jsou vyrobeny z kvalitního plastu (PET) vyvinutého speciálně pro uskladnění koření (dokáže pohltit 90% UV záření). :
PET je moderní materiál, který v čím dál větší míře nahrazuje tradiční sklo. Oproti sklu má značné výhody: je nerozbitný, lehčí, levnější a přitom si zachovává důležité vlastnosti jako chemická netečnost, krystalická čistota a neprodyšnost.:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: